Translate

вторник, 16 декември 2014 г.

Роми искат да карат линейки



Когато линейка отива в най-големия ромски квартал в столицата "Факултета", шофьорът й да е ром, който познава района. Това предложи вчера Кирил Василев, представляващ инициативния комитет "Факултета", на среща със здравния министър д-р Петър Москов.
Министърът обсъди с ромски лидери мерките, с които да се сложи край на зачестилите побои над екипите на Спешна помощ от хора от малцинството.
Зам. здравният министър д-р Ваньо Шарков коментира пред "Труд", че ако ром кандидатства за шофьор на реанимобил и отговаря на изискванията, ще бъде назначен, защото наетите в сектора не се делят по етнически принцип. Ромските лидери и министърът се разбраха полицейски екипи да придружават линейките -в райони, където е имало насилие над медици. Мярката вече е парафирана със заповед, разпратена до центровете за Спешна помощ. Помощта на МВР ще се търси и ако диспечерите установят агресивно поведение у искащия помощ по телецЪона. Друга мярка, около която се обединиха Москов и ромските лидери, е техни медиаторида разговорят с хора от своя район, за да не се стига до инциденти. В момента на терен работят 150 ромски медиатори, а догодина ще се увеличат с още 30. Подкрепа на борбата му срещу нападенията на лекари вчера заявиха още сливенската и столичната колегия на БЛС и КТ "Подкрепа". В сряда столичните линейки бяха облепени с плакатите на синдиката. На тях пише: "В подкрепа на министър Москов! Истината! След години на унижение, касаещо цялото общество." Днес те ще се появят върху колите в цялата страна.

В. „Труд”  
Диана Тенчева 

Няма коментари:

Публикуване на коментар