Translate

понеделник, 15 декември 2014 г.

МЗ прие петицията в подкрепа на недоносените деца


Над 10000 души подписаха петиция за въвеждане на единни стандарти за повишаване на качеството на грижите за недоносените новородени 



Председателят на Фондация „Нашите недоносени деца”, Нина Николова и Владимир Томов, председател на Алианса на хората с редки болести, предадоха официално на зам. министърът на МЗ д-р Бойко Пенков петиция с над 10 000 подписа за въвеждане на единни стандарти за повишаване на качеството на грижите за недоносените новородени и техните родители.
Инициативата по събиране на подписи бе реализирана в рамките на Седмица на недоносените деца в България17-23 ноември 2014 г. Над 10 000 българи застанаха зад исканията на Фондацията и подкрепиха най-малките в борбата им за живот, като се подписаха в рамките само на една седмица в петицията и заеха активна гражданска позиция.

Фондацият „Нашите недоносени деца” предприе тази стъпка по повод тежките административни предизвикателства, пред които се изправят недоносените деца в България и техните семейства. Целта е да се даде възможност за оптимален и равен достъп до лечение, рехабилитация и профилактика, както и цялостно подобряване на условията за недоносените деца и техните семейства в България, чрез установяване на основополагащи стандарти в грижата за недоносените деца.
Законът за здравето и Законът за здравното осигуряване ясно подчертават, че децата са приоритет в националната здравна стратегия, но на практика ситуацията е различна. Всяко десето дете в България се ражда недоносeно и тази тенденция се затвърждава през последните години. Недоносеното бебе има шанс да оцелее и да расте здраво, единствено в случай, че получи адекватни медицински грижи след неговото раждане. Но и до днес няма единни стандарти за качество, гарантиращи добро обгрижване на всички бременни жени, както и на новородените и недоносените деца.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар