Translate

сряда, 17 декември 2014 г.

Докторът и другите



Нападенията над лекари няма да спрат, докато още ги Възприемаме като "здравни работници"

Е ли здравният министър д-р Петър Москов фашист, като каза след поредното нападение над лекари от Спешна помощ, че линейките ще влизат в циганските махали само
придружени от полиция, или не е? Да си подаде ли оставката, или не? Тъкмо този спор взе да позаглъх-ва в чувствителното ни на тема роми и техните права общество, и дойде поредната изцепка - млад баща-ром удари шамар на лекарка по време на нощното й дежурство в град Раковски. Този път не на улицата, а направо в кабинета й. Жената има 35-годишен стаж като педиатър, след удара за известно време изгубила зрение.

Преди това нападения имаше в с. Врачеш, в Исперих, Перник... общо 227 от началото на годината, а може би вече и повече, три четвърти от тях в цигански махали, но много често и в спешните отделения на болниците. Питайте "проговци" - те отдавна вече са обръгнали на грубиянщината на нощните си посетители, в интерес на истината - не само роми, а и всякакви пияници и психари. Очевидно побоищата над лекари в България през 21 -ви век се очертават като нов национален спорт, изпълняващ ролята на свирката на парния локомотив - освобождават енергията. Жалко, щом се отнасяме така към интелектуалния си капитал - хората, учили висше образование 7 години, стажували, специализирали, изчели купища книгй*и положили Хипократовата клетва да ни помагат, каквито и да сме. Сигурно ни е в излишък този капитал, за да го пилеем така и да го тикаме зорлем към летището.

Както казва народът, "има си крушка опашка" - подобно отношение към лекаря у нас не е от вчера и е резултат от омаловажаването на професията му от полунеграмотните "другари" след Девети септември 1944 г. В тогавашните нормативни документи лекарите са наречени "здравни работници" и попадат в една категория със сестри, санитари, бръснари и теляци. Какво искате тогава?!

Един министър изрече на глас отдавна известна истина и разни политически покровители на ромите и правоза-щитници-хрантутници наскачаха срещу него. Дискриминация било, нарушение на човешките права. А ромите с агресията си не нарушават ли правото на труд на медиците? Не нарушават ли моето право на здравеопазване, ангажирайки спешните екипи да им правят рутинни прегледи, понеже не са здравноосигурени и нямат личен лекар? Да не говорим за "правото" им да се возят гратис в градския транспорт (да сте виждали някога контрольор да глобява циганин и изобщо да му иска билет?), да не плащат ток и вода, да не работят, да не се осигуряват нито за пенсия, нито за здраве, ада получават всичко това наготово, за сметка на нас, работещите... Не знам дали има друга държава по света, където тези своеволия и беззакония се разрешават и даже се толерират. То пък една държава, ще кажете... А всъщност има ли я? Все повече се съмнявам. И понеже никой не може да се справи в ромските гета, сега ще се опитат да вменят на медиаторите още едно задължение - да охраняват линейките, което изобщо не им е работа. По стечение на обстоятелствата познавам доста от тези млади хора. Те са от ромски произход, завършили средно образование и изкарали специални курсове за професията, завършили ги с държавен изпит. Ползват сее доверието на събратята си. Имат здравни познания и помагат в гетата, насочвайки болните към съответен лекар, придружават ги, превеждат им, попълват им документи. Изпълняват и функцията на социални работници. Някои са назначени в общините, други - по специални програми, обикновено за срок от една година. Получават минимално заплащане. Голяма част от тях са момичета. Никак не си ги представям като охранители...

Колкото до обвиненията към министър Москов във фашизъм, те звучат доста смехотворно. Който си е направил труда да прочете биографията му, е видял, че произхожда от семейство със стари демократични традиции. Братът на неговия дядо, социалдемократът Атанас Москов, побеждава Георги Димитров на изборите през 1946 г., след което е арестуван, а после изпратен в Белене. Баща му, д-р Стефан Москов, е лекар, работил през повечето време в Перник. Майка му, Емма Москова, е дългогодишен директор на Националния институт за паметниците на културата, после и министър на културата в правителството на ОДС. Негов братовчед е режисьорът Теди Москов. Лепването на етикета "фашист" ми напомня за едни други времена, отминали не много отдавна. Или още не са отминали, щом наследникът на най-видната ни комунистическа фамилия, лигльото Тодор Славков спечели всенародната любов и стана победител във воайорското шоу "Биг брадър".

Славяна Манолова

Жълт труд

Няма коментари:

Публикуване на коментар