Translate

сряда, 3 декември 2014 г.

От догодина ТЕЛК и НЕЛК ще работят почти два пъти по-бързо



Причината е, че от 1 януари няма да се отпуска социална пенсия за инвалидност на хората, които вече са навършили стаж и възраст, нужни за да излязат в заслужена почивка. Така вече няма да се налага възрастните да посещават лекарските комисии.
"По този начин ще облекчим работата на ТЕЛК и НЕЛК с около 35-40%, защото данните показват, че това е делът на пенсионерите, които се освидетелстват годишно", обясни
пред "Монитор" депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова.
Към края на септември социални пенсии за инвалидност получават над 460 000 българи.
"Необосновано е за лица, които са в неработоспособна възраст, да се
преценява тяхната загубена работоспособност с оглед получаване на пенсия за инвалидност", се казва в проектобюджета на Държавното обществено осигуряване.
Промяната ще засяга само новоотпуснатите пенсионери, а останалите ще продължават да получава добавката си в размер на 25% от социалната пенсия за инвалидност. Още една промяна при инвалидните пенсии ще има от догодина. Пари за старини за инвалидност поради общо заболяване ще се отпускат само срещу 1/3 реален осигурителен стаж от изисквания осигурителен период. Досега хората на възраст до 25 г. придобиват право на такава пенсия срещу 1 г. осигурителен стаж, тези между 25 и 30 г. при 3 г., а хората над 30 г. трябва да имат поне 5 г. осигурителни вноски. Според КСО обаче този стаж може да бъде дарен от друг човек.
От ГЕРБ смятат да възобновят работната група, която по време на първия им мандат работеше за изработване на мерки за по-добър контрол над пенсиите по болест.
Данни на Националния осигурителен институт (НОИ) показват, че с всяка изминала година инвалидните пенсии у нас се увеличават. През 2009 г. броят им е бил 495 618, а през 2013-а броят им скача до 507 139. Само за деветте месеца на тази година са били отпуснати 24 067 пенсии за инвалидност, което е 34% от всички новоотпуснати пари за старини. Това означава, че всяка трета пенсия е за инвалидност. В края на септември 448 991 българи получават пари за старини заради неработоспособност поради общо заболяване.
Според председателят на Агенцията за хора с увреждания Минчо Коралски трябва да има промяна и при методиката за освидетелстване от ТЕЛК. "Човек трябва да получава реална оценка за трудоспособността си. Човек в инвалидна количка може да е със 100% инвалидност, но това не означава, че не може да работи нищо", обясни Коралски. Според него хората с увреждания в България са около 1 млн. души.

В.”Монитор”

Няма коментари:

Публикуване на коментар