Translate

вторник, 16 декември 2014 г.

Бюджетите на ГЕРБ: постни до втръсване



Още ли обичате пица? След 4-годишната "италианска" тестена диета на Дянков би трябвало да ви е втръснала. Оказва се -не. От 1 януари 2015 г. отново ще ни я "сервират" същата, онази познатата, постната. Италианците я наричат "Маргарита". Ние
пък я знаем като "Мизерия". Вместо с кашкавал и домати тук ни я поръсват със затягане на коланите и свиване на разходите. За някои. За повечето от нас. В името на "запазването на финансовата стабилност". Само не си мислете, че Симеон Дянков тайно се е върнал във финансовото министерство. Не е. С неговите мантри за консерватизъм и стабилност сега обикалят ТВ студията Владислав Горанов и Диана Йорданова, член на временната парламентарна комисия по бюджет и финанси, облъчвайки ни с тях до припадък.
След първия сезон на управлението на ГЕРБ в три епизода и един незавършен, бедността, неграмотността, безработицата, особено сред младежите, репресията върху малкия и среден бизнес стигнаха спиращи дъха висоти. В същото време не остана дъно на всякакви рейтинги и класации, което да не сме "превзели". Трайно. Отчаянието и безперспективността запалиха живи факли в акт на протест и на вопъл, който удря шамар и крещи, че повече така не може, че границата е премината. Всичко това сред миризмата на прясно положен асфалт, стотици тонове излят бетон, тържествено ленторязане и воаяжи с
Авиоотряд 28. За разкош - откровения за "лошия материал", който трябва да се държи на "къса каишка" и пещерни стратегии за демонстрация на близост от рода на "аз съм прост и вий сте прости". Първият сезон на този филм приключи. Помним как.
Вече сме във втория. Като изключим редуцираното медийно присъствие на премиера и смяната на част от актьорите, сценарият е същият, менюто, промотирано като "Бюджет 2015" и то. Отново пица. Постна. Тази -четвърта поред, по традиция е по-скъпа от предходните три и ще струва цели 32 824 100 000 лв. Толкова пари ни уведоми, че има намерение да похарчи правителството през следващата година (за Бюджети 2011-2013 г. виж таблица), задължавайки всеки един български гражданин, независимо от възрастта, пола, религията или образованието с по 4530 лв. (числото е получено, като сумата на разходите по функции е разделена на броя на българските граждани към 31.12.2013 г., които са 7 245 677 по данни на националната статистика). Тъй като основните приходи в хазната се събират чрез така наречените косвени данъци - най-вече ДДС (25.5% от приходите) и акциз (13.8%), то малко или много всеки един от нас осигурява постъпленията в бюджета в качеството си на потребител на стоки и услуги. Работата е там, че при хората с ниски доходи, каквито са повечето българи пенсионери, работещи бедни, социалнослаби -всички средства отиват за потребление и то на основни стоки и услуги, което прави облагаем целия им доход. За други обаче потреблението е например 10% от дохода, което превръща останалата част необлагаема.
Този модел е потвърден и в проектобюджет 2015 и ще продължава да генерира неравенства. Отделно от това в проекта на Бюджет 2015 е заложено разширяване на данъчната база - увеличаване на минималния осигурителен доход на земеделските производители, на осигурителните прагове по професии, на данъка върху лихвите.
Събраните от нас средно по 4530 лв. ще бъдат преразпределени, както следва:
■/ 252 лв. за общи държавни служби. За 2015 г. по тази функция са предвидени разходи за финансовото осигуряване на президента, вицепрезидента, Народното събрание, правителството, дейностите на централната администрация на министерствата, държавните комисии, изпълнителните агенции, областните администрации, посолствата, консулствата и търговските служби в чужбина, както и средства в областта на науката (за нея конкретно даваме по 18 лв.).
■/ 405 лв. за отбрана и сигурност от всекиго. Тези пари ще бъдат похарчени за реализиране на държавната политика по отбраната, сигурността и вътрешния ред, съдебната власт, дейностите по наказанията. Тя се изпълнява от Министерството на вътрешните работи, Националната разузнавателна служба, Националната служба за охрана, Държавната агенция "Национална сигурност", Държавната агенция "Технически операции" и Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.
S 420 лв. за образование. С тези средства ще се осигури политиката в областта на образованието от предучилищното възпитание през училищното образование до ученето през целия живот. През 2015 г. се предвижда да бъде запазена системата на делегираните бюджети, както и на програмно-конкурсното финансиране. В областта на висшето образование остава досегашният механизъм за определяне на субсидията за издръжка на обучението.
S 536 лв. за здравеопазване. Като приоритетни дейности за 2015 г. са посочени спешната медицинска помощ, електронното здравеопазване, майчиното и детско здравеопазване, лечебните заведения за болнична помощ, репродуктивното здраве и лекарствената политика. Разходите на сектора се запазват на равнището на 2014 г.
■/ 1560 лв. за социално осигуряване, подпомагане и грижи. Това са парите за пенсии, социални помощи и обезщетения, политика по заетостта.
S 382 лв. за жилищно строителство, благоустройство, комунално стопанство и околна среда. С предвидените средства правителството декларира, че ще финансира разходи за развитието на регионите в страната и намаляване на различията, подобряване на инфраструктурната им свързаност, модернизиране на ВиК. В сферата на опазване на околната среда ще бъде финансирано изграждането на малки водоснабдителни мрежи, пречиствателни станции, съоръжения за защита на руслата и бреговете на деретата от ерозия, инсталации за управления на отпадъците и др.
S 76 лв. за почивно дело, култура, религиозни дейности. Тези пари ще осигуряват държавната политика в областта на културата; разширяването на възможностите за практикуване на двигателна активност и здравословен начин на живот; развитието на ученическия спорт; реализирането на проекти, свързани с възстановяването на манастири и религиозни паметници и др.
S 644 лв. за икономически дейности. Тези средства са за държавната политика по отношение на реалния сектор, политиките в селското и горското стопанство, рибарството и аквакултурите, както и приоритетните политики при реализирането на инфраструктурни проекти в сферата на транспорта, енергийната ефективност, промишлеността, строителството и туризма.
■/ 120 лв. за разходи, некласифицирани в други функции. Това са разходите за лихви по обслужване на дълга, както и за лихви по държавни инвестиционни заеми.
■/ 135 лв. са предвидени за годишната ни вноска в бюджета на ЕС.
Макар да имаше гръмки обещания за реформи, очевидно такива няма да има. Не и с този бюджет, който е само математическо потвърждение на подозренията за истинските цели на управляващите - осигуряване на време за престой във властта. С него станата ще продължи да наподобява гробищен парк - тиха, стерилна и пустееща. Той е и потвърждение на казаното от Роналд Рейгън - правителството не решава проблеми - то ги финансира. С парите, събрани от всички нас, бих добавила.
В. „Дума”
Светла Василева

Няма коментари:

Публикуване на коментар