Translate

вторник, 16 декември 2014 г.

Петър Москов: Социалното неравенство не дава специални права



Социалното неравенство не дава специални права. Това заявление направи здравният министър Петър Москов пред Нова телевизия. Повод за думите му бяха нападенията над медици от Спешната помощ.
След поредните нападения срещу медици Москов обяви преди  дни, че екипи на Спешната помощ няма да се отзовават на повиквания в ромските махали, докато не бъде гарантирана сигурността им.
Той уточни, че навсякъде, където е имало нападение над лекар в ромска махала, екипите ще влизат само след споразумение с местните ромски лидери или в присъствието на полиция.
Не може всички роми да се слагат под общ знаменател, коментира пред Нова телевизия и лидерът на "Евророма" Цветелин Кънчев. "Никой няма право да слага всички под общ знаменател. Който е извършил нещо противозаконно, трябва да понесе цялата строгост на закона. Лекарите трябва да придобият особен статут, особено Спешната помощ", смята Кънчев. Той обаче обвини екипите на Спешна помощ, че много често закъсняват именно когато са повикани в ромските махали. По думите му, дори и когато ромите отидат със собствен транспорт в болница, не им се обръща достатъчно внимание. "В "Пирогов" от страна на роми няма нападения. Още преди години ръководството на болницата назначи трима лидери от ромските квартали като санитари в "Пирогов", допълни Кънчев. Той предлага именно такова решение на проблема със Спешната помощ в ромските махали - образовани ромски младежи и девойки да ходят в ромските квартали да оказват спешна помощ.
Междувременно обаче от Българския хелзинкски комитет (БХК) излязоха с остра декларация срещу изявленията на Москов. "В България наказателната отговорност е лична, а не колективна. Тя се носи само от виновни лица и не се налага с произволно отнемане на животоспасяваща здравна грижа от изпълнителната власт. Наказателната отговорност се установява от българския съд и той определя наказание, което е установено в българския закон", припомнят от БХК. Правозащитниците смятат, че лице, което не разбира това, не следва да упражнява българска публична власт. "Такова лице не разбира правовия характер на тази държава и невъзможността тя да бъде расова машина за ликвидиране на човешки животи. Такова лице не следва да бъде в положение да взема решения, които засягат обществото. Желанието за "наказване" на набедено етническо малцинство чрез животозастрашаващи откази на публично здравеопазване е не по-различно от хитлеристките идеи за "решаване" на "въпроси". Мислите, изразени от министъра, би следвало да са погребани с трупа на Адолф Хитлер", твърдят още от БХК.
В."Дума"

Няма коментари:

Публикуване на коментар