Translate

вторник, 16 декември 2014 г.

Джипитата искат 8 % от бюджета на касата догодина



Общопрактикуващите лекари искат 8 % от бюджета на здравната каса догодина, съобщи д-р Христо Димитров, председател на великотърновското областно
сдружение на джипитата. Той допълни, че около това решение медиците са стигнали по време на Четвъртия национален конгрес по обща медицина, който се проведе в Пловдив.
Последните години бюджетът на джипитата постоянно намалява и за 2014 г. са предвидени 7,1 % от средствата за здравеопазването, подчерта д-р Димитров. Според него огромни ресурси се вливат в болниците, а в същото време парите за профилактика са осигурени наполовина. Има сериозен недостиг на талони за специализираната помощ и пациенти влизат в болница само за един преглед на ядрено-магнитен резонанс, защото направленията от доболничната помощ са оскъдни.
В доклада на световната банка за състоянието на здравеопазването у нас се препоръчва да се обърне особено внимание на финансирането на джипитата, което трябва да бъде между 25 - 30 % от бюджета на здравната каса. Ние не искаме толкова, но поне парите да стигнат 8 процента и тогава можем да говорим за по-качествено обслужване, е категоричен шефът на общопрактикуващите лекари. Той допълни, че големият брой хоспитализации не се дължи на лошата работа на джипитата, а на лошите правила за работа.
От години настояваме да се реши проблемът с хората без здравни вноски, но това не става. Същото се отнася и за разделното преговаряне и подписване на националния рамков договор, но без успех. Според д-р Димитров досегашният модел на договаряне е доказал, че не е ефективен, затова се налагат кардинални промени.
Всичките си предложения джипитата са оформили като обръщение, което вече е изпратено до премиера Бойко Борисов, министрите на здравеопазването и финансите, директора на НЗОК и др.
В."Янтра  Днес", В. Търново

Няма коментари:

Публикуване на коментар