Translate

сряда, 3 декември 2014 г.

Единадесетото издание на "Българската Коледа помогна на 524 деца



2 163 004 лв. са събрани в рамките на XI издание на "Българската Коледа". С близо 950 хил. лв. от тази сума дарителите са подкрепили 524 деца, повечето от тях страдат от вродена глухота. Закупени са лекарства на стойност 220 хил. лв., 276 хил. лв. са отишли за рехабилитация. С над
1,2 млн. лв. е закупена за апаратура за над 30 болници.

Преди година решихме заедно да насочим усилията към зрението и слуха на децата. Горд съм, че резултатите, които отчитаме днес, са многообещаващи, каза преди дни президентът Росен Плевнелиев, докато отчиташе резултатите от мащабната дарителска кампания.

Държавният глава коментира, че тези заболявания се развиват в ранна детска възраст.

"Малките деца не знаят, че те не виждат, те не се оплакват. За проблемите им научаваме на по-късен етап. За зрителните проблеми се разбира, когато децата тръгнат на училище, което е фатално късно", обясни президентът.

За 2014 г. "Българската Коледа" си постави за цел да подпомогне болниците в страната за ранна диагностика и лечение на тези заболявания.

Заедно гледаме напред и ще работим следващата кампания да бъде все така полезна и да си кажем в бъдеще всички заедно, че свършихме не едно, а много добри дела, добави държавният глава.

По линия на инициативата "Българската Коледа", която тази година бе под мотото "За по-малко деца с увредено зрение и увреден слух", Детско очно отделение на УМБАЛ "Александровска" получи третото поред дарение от четири апарата на обща стойност 88 416 лв.

23 апарата за отоакустични емисии са закупени от "Българската Коледа" и вече са дарени на различни болници, фирмата производител е дарила още два апарата на университетската клиника в Пловдив и на ИСУЛ в София.

От "Българската Коледа" болницата получи и микроскоп и бормашина от ново поколение, нужни при поставяне на кохлеарни импланти. Новата апаратура е при нас от месец, с нея операциите се извършват по-лесно, каза проф. Диана Попова, шеф на Катедрата по УНГ.

В. "24 часа"

Няма коментари:

Публикуване на коментар