Translate

понеделник, 1 декември 2014 г.

Близо 30% от родителите пушат пред децата си в затворени пространства


Целта на информационната кампания „Дишай свободно“, реализирана сред повече от 750 четвъртокласници на 10 столични училища в периода 20.10 – 07.11.2014 г., бе децата
да се запознаят с вредата от тютюнопушенето и ролята му на рисков фактор за развитие на алергии и респираторни заболявания.
Организатор на кампанията е Българското дружество по алергология (БДА), със съдействието на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители (ARPharM).
Резултатите от проведената анкета сред учениците по отношение познанията им за вредата от тютюнопушенето сочат, че 98% от тях смятат, че пушенето е вредно, а 73% са отговорили, че вредният навик вече не е модерен.
На въпроса "Имате ли приятели, които пушат" близо 32% от анкетираните деца са отговорили положително и са посочили най-ранна възраст на приятелите пушачи 9 г., а средната възраст - 27 г. Това е така, тъй като "под приятели" децата съобщават и за свои познати и роднини, много често родители, баба и дядо.
Близо 28% от анкетираните отговарят, че родителите им пушат пред тях в затворени пространства. Някои от децата споделят, че дори и когато помолят родителите си да не пушат пред тях, те не се съобразяват с тяхното желание.
По данни на БДА от алергичен ринит в България боледуват около 20 – 25% от хората, а от бронхиална астма около 8-9% от населението, като съотношението е 2 към 1 в полза на децата. Опитът показва, че лечението на алергичния ринит намалява риска за развитие на бронхиална астма, докато около 40% от нелекуваните болни развиват астма.
---------
Приблизително 38% от децата в САЩ са изложени на тютюнев дим в дома си, а 23.8% са родени от майки, пушили по време на бременността. Във Великобритания около 9% от децата между 9 и 15 години са активни пушачи, а в САЩ децата пушачи са повече от 3 милиона. В световен мащаб, един на всеки пет ученика (9-12 клас) и около 7% от осмокласниците са активни пушачи.
Тютюнопушенето се асоциира с десетократно повишен риск за смърт от хронично обструктивно белодробно заболяване. Според СЗО страдащите от различни форми на алергии в световен мащаб са между 20% и 40%. Към момента в света около 5,1 милиона души умират всяка година от употребата на тютюн.

Няма коментари:

Публикуване на коментар