Translate

сряда, 3 декември 2014 г.

През 2015 г. "Българската Коледа" ще помага на деца с вродени заболявания



12-о поред, издание на благотворителната инициатива "Българската Коледа" ще помага на децата с вродени заболявания. Това съобщи президентът Росен Плевнелиев вчера.
Той обяви старта на новата кампания в Националната кардиологична болница в София. Темата е била избрана след консултации с водещи специалисти в областта на детското здравеопазване, неправителствени организации и родители.
"Кампанията ще се фокусира върху децата с вродени заболявания, които понякога дори нямат шанс за живот
Само техните родители и близки знаят колко страшно звучат диагнози като сърдечна аномалия, дихателна недостатъчност, епилепсия и други", каза Плевнелиев.
Всяка година в България се раждат около 3500 деца с вродени заболявания, като най-често срещани са сърдечните малформации. След тях са заболяванията на нервната и на дихателната система на новородените.
Част от заболяванията водят до застрашаващи живота усложнения и при липса на навременна диагностика и на лечение се стига и до тежка инвалидност за цял живот, а понякога и до смърт, посочи президентът, като изтъкна важността на ранното и навременно откриване на заболяванията.
В България годишно се раждат между 600 и 700 деца с вродени сърдечни малформации, сочи статистиката. Около 45 % от тях се нуждаят от хирургично лечение, а в голяма част от случаите то се осъществява още при новородените или в първите 1-2 години.
"Българската Коледа" ще помогне на засегнатите от вродени заболявания деца със специализирана диагностика, медикаментозно лечение и рехабилитация", каза още държавният глава.
Новата благотворителна кампания си поставя за цел да замени остарялото оборудване с крайно необходима модерна високотехнологична апаратура за прецизна диагностика и съвременно лечение в университетски и областни лечебни заведения.
Имаме остра нужда от нов съвременен ехокардиограф, каза доц. д-р Анна Кънева, началник на Клиниката по педиатрия и детска кардиология. Тя разказа на гостите за храбрия Калоян, претърпял 3 тежки сърдечни операции в болницата, който вече е здрав и успешно се учи в 4-и клас. Детето вече тича и играе наравно със съучениците си и също като тях обича да се занимава с компютри, посочи д-р Кънева.
Освен това на срещата с президента медиците посочиха, че се нуждаят от висококачествени дихателни апарати и система за наблюдение на жизненоважни параметри. Лекари се оплакаха и от недостатъчно финансиране от страна на НЗОК, както и от липсата на и звена за долекуване на малките пациенти.

В. "24 часа"

Няма коментари:

Публикуване на коментар