Translate

сряда, 3 декември 2014 г.

До 15 декември 2014 г. лекарите трябва да вземат уникалните идентификационни номера



Лекарите вече са страна в новото отчитане на болничните листове

Досега те не са имали задължения към НОИ, но считано от 1 януари 2015 г. издадените от тях болнични ще се изпращат електронно в осигурителния институт. Това важи и за лекарите по дентална медицина. Общо медиците на индивидуални практики ще изпращат документите
директно от свое име. Тези, които работят в групови практики и лечебни заведения, ще ги изпращат от името на самата институция.
Един лекар, за да може да издаде редовен болничен, трябва да има идентификационен номер от НОИ. Тези, които нямат такъв номер, трябва да отидат през декември в териториалното поделение и да се регистрират в системата, за да го получат. Ако лекар работи на няколко места, болничните листи, които той ще издава, ще бъдат представяни в НОИ от името на всяко работно място.
През декември ще се раздават уникалните номера на болничните листи. Ограничения няма и броят на тези номера могат да се увеличат допълнително.
Новото за пациентите е, че отивайки при лекаря, те няма да получават обичайния болничен лист, а бланка А4, разпечатана от личния лекар или специалиста, която трябва да представят на работодателя, за да оправдаят отсъствието си.
Новото за работодателите е, че те няма да представят болничните листове в НОИ, тъй като друг ще има задължението да прави това. През 2015 г. няма да отпадне изискването работодателите да представят в социалното осигуряване декларация 15, в която се описват работните дни на служителите и работниците.

Няма коментари:

Публикуване на коментар