Translate

петък, 14 ноември 2014 г.

VI-та Национална Кампания -„Диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания”

Тя е част от паневропейската инициатива на Европейската Академия по Дерматология и Венерология. Неин организатор е Българското дерматологично дружество. Тази година фокусът отново е поставен върху професионалните алергични кожни заболявания.
Доц. Жана Казанджиева, дерматолог в Клиника по кожни и венерически болести на Александровска болница и координатор на кампанията, определи кожните алергии като „болестите на цивилизацията”, причините за които са глобализацията, климатичните промени, новите технологии, появата на нови храни, лекарства и екзотични диети.
По данни на Българското дерматологично дружество кожната алергия се среща при над 30% от активното население в развитите и развиващите се страни и е сред най-честите причини за временна нетрудоспособност. Близо 10 % от  всички хора са страдали от екзема на ръцете - най-честото кожно алергично заболяване. Най-уязвими са фризьори, маникюристи, масажисти и козметици, които са в постоянен пряк контакт с различните алергени (бои, лакове, измиващи препарати, ароматни масла и др.), строителни работници, контактьори с метали (стругари, автомонтьори, касиери, зъботехници, стоматолози) и други.  Според специалистите, най-доброто лечение при алергичните заболявания е профилактиката. Алергологичното тестуване е единственият доказателствен метод за установяване на контактна алергия, която може да се прояви навсякъде, но най-често се локализира по ръцете и клепачите.
„Най-честият причинител на кожни алергии е никела (в 8 до 20% от случаите), който се съдържа в монетите, следван от кобалта (съдържа се в паричните банкноти) и на трето място са парфюмните алергени, като елементи във всичко, което е ароматизирано, отбеляза
доц. Казанджиева. Никелът широко се използва и в мобилни телефон и лаптопи. Изследвания сочат, че в 35% от лаптопите има вложен никел. Американската асоциация за контактен дерматит определи бензофенона за алерген №1 на 2014 г. Той е мощен фотопротектор, който се среща широко в козметичната промишленост, абсорбира силно UV лъчи и също се съдържа в стъклата и платовете с фотозащитно действие”,  допълни тя.  
Доц. Румяна  Янкова от Клиника по дерматология и венерология и Сектор по алергология при УМБАЛ  "Св. Георги" в Пловдив каза, че трудно може да се посочи професия, която не е свързана с контакт с алергени. Т
---------
Шестата кампания „Диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания” ще се проведе от 17 до 20 ноември в няколко града от страната и цели да популяризира проблема и да провокира дискусии, относно диагностиката, лечението и профилактиката на кожните алергични заболявания.
В първите два дни навсякъде ще се извършва тестуването, но само след записан час. 
За София-ВМА-02/9226207,02/9225430; Токуда Болница -02/4034933
Университетска кожна клиника Пловдив-032/602268
Университетска кожна клиника Ст.Загора- 042/698109
Университетска кожна клиника Плевен-064/886696
АСИМП Русе-0888594144 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар