Translate

понеделник, 24 ноември 2014 г.

При грип не прибягвайте до самолечение с антибиотици

 Няма антибиотик, който да може да убие грипните вируси. Лечение с антибиотик повече от два пъти годишно се счита за често, съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).
Антибиотиците може да помогнат за лечението на евентуалните  грипни усложнения, но не и за излекуването на самия грип, посочва проф. Мира Кожухарова, заместник-директор на НЦЗПБ.Прекалената, ненужна употреба на антибиотици води до резистентност към тях и те спират да действат, посочи още тя.
По думите и у нас резистентността към антибиотици е два пъти по-голяма, отколкото в Германия.
Специалистите препоръчват да не се прибягва до самолечение с антибиотици при грип и преди приема на антибиотик, да се направи микробиологично изследване на болния, тъй като микробиологичният анализ дава правилната насока за лечение а консултацията с лекар дава възможно най-правилната терапия. За съжаление обаче едва 20% от лекарите назначават микробиологично изследване на своите пациенти.Затова носим отговорност всички лекари, не само общопрактикуващите, каза Цветан Велинов, ръководител на Лабораторията за контрол на микробна резистентност в центъра.„Всеки, който изписва антибиотик, не трябва да го изписва, за да си върже гащите. Антибиотиците не са болкоуспокояващи, не са средства за смъкване на температурата, не са лекарства на страха. Те имат строги показания. Ако има инфекция и тя е бактериална, трябва да се лекува с антибиотици", посочи той.





Няма коментари:

Публикуване на коментар