Translate

сряда, 26 ноември 2014 г.

България е единствената страна в ЕС без въздушни линейки



Съобщи зам. директорът на "Пирогов" д-р Олег Чолаков пред 6ТВ. По думите му за последната година държавата е претърпяла финансови щети на стойност близо 1,5 милиарда лева от обгрижване на пострадали от травми, болнични и други плащания.
Средно 900-1000 души на година загиват от травми при ПТП-та, като поне 100 от тях са жени в детеродна възраст, а не по-малко от 30 са починалите деца. За останалите видове смъртоносни травми статистика няма. Младите хора умират от травми, обяви Чолаков, като подчерта, че колкото по-бързо се окаже помощ, толкова по-голяма е вероятността за оживяване. Именно заради тези данни е важно и у нас да се въведат въздушните линейки. По европейски стандарти за оказващите спешна помощ хеликоптери от получаване на сигнала до излитане не трябва да има повече от 5 минути, а до достигане до пострадалия - 20 минути. Една такава база оперира средно в радиус от 50 километра.
Ние сме единствената държава в ЕС, която няма организирана такава система, подчерта той и уточни, че за въвеждането на тази система е нужно изменение на законодателството. Оказва се обаче, че проблеми имаме и с пилотите и лекарите, както и с територията - нямаме нито една болница, в която да има лицензирана хеликоптерна площадка. Преди време ВМА имала такава, но сега е трансформирана в паркинг, а тази в "Лозенец" не е лицензирана.

Няма коментари:

Публикуване на коментар