Translate

понеделник, 17 ноември 2014 г.

Трибестан - ефикасно действа при импотентност



Еректилната дисфункция е често срещано състояние сред мъжете не само у нас. Широкото разпространение и честота на състоянието се свързват до голяма степен с остаряването, но и с паралелното наличие на други сериозни болести (сърдечно-съдови заболявания, диабет, метаболитен синдром, депресия; странични ефекти от лекарства, неврологични разстройства, травми, доброкачествена хиперплазия на простатата; психологически и междуличностни проблеми). Влияние върху еректилната дисфункция оказва също начинът на живот, в това число затлъстяване, пушене, злоупотреба с алкохол и заседналият начин на живот.
Еректилната дисфункция се среща сред 7% от мъжете на възраст между 18 и 29 години, от 2 до 9% сред мъжете от 30 до 39 години, от 9 до 11% сред мъжете от 40 до 49 години, между 16 и 18% е заболеваемостта сред мъжете от 50 до 59 години, 34% за мъжете от 60 до 69 години, и 53% сред мъжете между 70 и 80 годишна възраст.
Данните за нивата на заболеваемост за лека и тежка форма на ЕД по държави са съответно 35% в САЩ, 26% във Финландия, 21% в Италия, 12% във Франция и 11% в Испания.
От 12 до 25% от мъжете сами признават, че страдат от еректилна дисфункция, докато международният индекс за еректилна функця (IIEF) посочва, че процентът е между 19 и 31.6.
Трибестан, българският лекарствен продукт с екстракт от билката трибулус терестрис, действа ефикасно за лечение на импотентността. Това сочат данните от 16-седмично клинично проучване проведено у нас. То е осъществено в 10 водещи клиники по ендокринология и урология в София, Плевен, Русе, Варна и Ловеч с въпросник по международния индекс на еректилната функция (IIEF), който се смята за златен стандарт за оценка на импотентността в световен мащаб. 
Проучването е с високо ниво на доказателственост. То е рандомизирано, двойно сляпо и плацебо контролирано. В него са били включени 180 мъже с еректилна дисфункция и/или понижено либидо. Проучването покрива напълно добрите практики за клинични изпитвания GCP, както и стандартите за производството и дистрибуция на лекарствени продукти – GMP и GDP, подчерта проф. д-р Здравко Каменов, началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната и ръководител на Катедрата по вътрешни болести в Медицинския факултет на Медицински университет–София.
По думите му статистически значима разлика между показателите на Трибестан и плацебо е установена след 3-месечно лечение на пациенти с лека до умерена еректилна дисфункция. Разликата е на лице още след първия месец от лечението и нараства с течение на времето. Резултатите са показали значително подобряване на либидото, оргазмената функция и цялостната удовлетвореност от сексуалния контакт.
По време на проучването не са били регистрирани нежелани лекарствени реакции, свързани с употребата на лекарствения медикамент. Артериалното налягане останава стабилно, дори и при пациенти, които приемат лекарства за неговото понижаване. Липсва статистически значима разлика в останалите лабораторни показатели, които са били проследявани, което показва, че трибулус терестрис не води до влошаване на чернодробната и бъбречната функции по време на лечението на импотентност, съобщи проф. Каменов.
“След влизането на България в Европейския съюз и стъпването на нови пазари извън континента, компанията залага още по-високи изисквания към качеството на своите продукти. Във време, когато медицината се базира на доказателства, емпиричният опит е само основа, върху която трябва да се надграждат данни с висока доказателствена стойност. Настоящото проучване е сериозна стъпка в тази посока.”, казва д-р Елина Кършелова, ръководител направление „Медицински дейности и клинични изпитвания“ в "Софарма" АД.
----------------
Трибестан е растителен продукт, произведен от “Софарма” АД, който съдържа сух екстракт от надземната част на растението Tribulus terrestris (бабини зъби). Трибестан се използва за комлексно лечение на понижено либидо, импотенция, безплодие при мъже, при нарушения в обмяната на липидите, за намаляване на общия холестерол и липопротеините с ниска плътност. Използва се още за облекчаване на изявени невровегетативни и нервнопсихични прояви при жени с климактеричен и посткастрационен синдром (състояние след оперативно отстраняване на яйчниците). "Софарма" АД произвежда Трибестан вече повече от 30 години и през целия този период са правени различни клинични изпитания.




Няма коментари:

Публикуване на коментар