Translate

петък, 14 ноември 2014 г.

В над 70% от случаите здравословният начин на живот би могъл да предпази или отложи появата на диабет тип 2



Тази година кампанията, във връзка със Световният ден на диабета - 14 ноември, е под надслова „Здравословното хранене започва със закуската”. Целта е да насочи общественото внимание към важността на храненето и поддържането на здравословно тегло за превенция и контрол на захарен диабет.

Данните от световни проучвания показват, че умерена редукция на теглото (2-5%) води до подобряване контрола на диабета, свързано с намаляването на кръвната захар. Освен това над 70% от случаите на диабет тип 2 биха могли да бъдат предотвратени или отложени посредством здравословен начин на живот, посочи доц. Даниела Попова, водещ специалист в областта на ендокринологията и диететиката, на събитие, организирано от АстраЗенека. Доц Попова представи някои от основните принципи на балансираното хранене за намаляване риска от диабет тип 2 и избягване на усложненията при диабетно болните. По думите и да се отхвърлят въглехидратите в менюто е стара и отживяла времето си теория. Тя  акцентира върху закуската, която често пропускаме, като най-важна част от храненето за деня.
Според  нея 20-25% от цялата ни хранителна енергия за деня трябва да бъде именно от закуската ни. Не бива да се пропускат и двете междинни закуски преди обяд и в ранния следобед, които трябва да включват плод, сок или малък сандвич.
По повод 14 ноември,  АстраЗенека организира и информационна кампания в 30 ДКЦ-та в  7 града  – София, Пловдив, Варна, Благоевград, Бургас, Велико Търново и Стара Загора, в рамките на която хората могат да си направят тест за риска от развитие на диабет тип 2 и да получат примерно седмично меню, съобразено със съвременните изисквания за балансирано хранене. Ще се извърши и скриннг на база попълване на формуляр за оценка на риска от диабет тип 2. За целта ще се ползва въпросникът на Финландската диабетна асоциация, признат и утвърден от световната професионална общност на диабетолозите като универсален инструмент за оценка,въз основа на точни, ясно разписани критерии.
По данни на Международната диабетна федерация с диагноза „захарен диабет“ в момента са над 382 млн. души, като почти половината от тях не знаят за това.  В България пък диабетно болните са над 577000.
Лечението на захарния диабет тип 2 е една от най-динамично развиващите се области – от изобретяването на първия човешки инсулин през 1978 г., през терапиите за еднократно седмично приложение до най-новите подходи - с близък до физиологията на човека механизми на действие. Само за последното десетилетие в тази област са налице три иновативни терапии.
„В резултат на конструктивния диалог и активно сътрудничество между институциите, Българското дружество по ендокринология, индустрията и медиите, болните от диабет у нас имат достъп до съвременни и иновативни терапии“, коментира Зоя Паунова, изпълнителен директор на АстраЗенека България.
-------
AstraZeneca е сред водещите научно-изследователски фармацевтични компании в света с нови и високоефективни лекарствени средства в седем големи терапевтични области – онкология, сърдечно-съдови, стомашно-чревни и белодробни заболявания, диабет, интензивно лечение и анестезия. AstraZeneca оперира на над 100 пазара и нейните медикаменти се използват от милиони пациенти в целия свят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар