Translate

понеделник, 10 ноември 2014 г.

Пациентски организации са против предложението на БЛС за увеличение на здравната вноска до 12%



Преди дни от БЛС поискаха в следващите години парите за здраве да се увеличат от сегашните 8 до 12%, като това започне от догодина с един процент и с всяка изминала година той се увеличава.
Според д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС, по-високата здравна вноска ще гарантира добро здравеопазване на европейско ниво и тази непопулярната мярка трябва да е едно от първите решения на новия кабинет. Той припомни, че преди да се случи това държавата трябва да започне да плаща пълната вноска за здраве на пенсионерите, учещите, държавните служители в т.ч. работещите в съдебната власт и затворниците.
"Вноските не трябва да се вдигат по простата причина, че сме най-бедната нация в ЕС. Хората у нас са чувствителни на всяко увеличение, още повече когато ще им вземат левчетата за нещо, което не е качествено", коментира пред БНТ Иван Димитров, председател на Българския пациентски форум.
„Държавата като най-некоректният платец би трябвало да започне да си изплаща задълженията. Без реална реформа няма как да се случат нещата. При сегашното структуриране на сектора, колкото и финанси да се наливат в него, ефект няма да има и не може да има И с 20% утре да се вдигне здравната вноска пак няма да стигнат парите”, каза той.
По думите му българският народ е платил два пъти повече под масата, отколкото държавата е дала.
„И докато не се направи такъв модел на прозрачност, при който да се знае във всеки един момент какво се случва с парите ни, ефект няма да има. Подходящи модели има в Европа, достатъчно е да заимстваме някой от тях. За това обаче е необходима политическа воля", коментира още Димитров.



Няма коментари:

Публикуване на коментар