Translate

вторник, 28 октомври 2014 г.

Сладкият аспирин-наречен какао



Всички видове шоколад се правят от какаови зърна, които са наричани още какаови бобове. Те са суровата, естествена форма на шоколада. Обикновено плодът на какаовото дърво съдържа между двайсет и петдесет подобни на бадеми семена-"бобове", наричани "храната на боговете".
История накратко
Какаото е наричано yollotl eztli от древните ацтекли, което означава „най-ценното” или буквално „кръвта на сърцето”. Те не случайно са му преписвали вълшебни свойства и са го ценели по-високо и от златото.
Първото какао, достигнало до Европа, е донесено от Христофор Колумб като дар на испанския крал.
През 1606 г. флорентинецът Антонио Карлоти въвежда какаовото питие в Италия и сподпомага за популяризирането му във Франция. Венецуела поставя началото на износ на какао в Европа през 1634 година. През 1650 г. англичаните започват да пият шоколад, а през 1657 година е създаден първият “шоколадов дом” в Лондон.
През 1753 г. Карл Линей (Carl Linnaeus), шведски учен от XVIII век, смятал че какаото е толкова важно, че нарекъл рода и видовете на самото дърво: Theobroma cacao, или "Какао, храната на боговете.”
През XIX век се появяват първите блокчета шоколад, а Жан Неаус изобретява първия бонбон с пълнеж. През 1828 г. холандската фирма “Ван Хутен” регистрира патент за производство на шоколадов прах, при който е отнета част от маслото. Така за първи път е произведено познатото днес на всички какао. Над 70% от какаото в световен мащаб се произвежда в Западна Африка. В Англия са най-големите почитатели на шоколада в неговите разновидности, а Амстердам е най-големият търговски канал на шоколад в света. Всекидневно през него преминават по 500-600 000 тона какао.
Какаото е шоколад
Всяко проучване на шоколада води винаги до изводът-суровото какаово зърно, от която е създаден той, е наистина добро за нас. Натуралното какао обикновено е с тъмен цвят и има леко горчив вкус. А колкото повече какао (над 70-80%) има в черния шоколад, толкова той е по-полезен.
Кардиолозите наричат какаото-“сладък аспирин”, защото то притежава всички негови полезни свойства, но без да оказва отрицателно въздействие върху стомаха. Какаото потиска кръвосъсирващата система в продължение на няколко часа след приема му. Понижава артериалното налягане почти толкова ефективно, колкото и антихипертензивните медикаменти. Подобрява инсулиновата чувствителност и функцията на бета-клетките на панкреаса, чрез повишение на концентрацията на азотния оксид.
Други полезни свойства на какаото
Тази супер храна на боговете е богат източник на магнезий, който поддържа здрава кардиоваскуларната система (еластичността на кръвоносните съдове). Алкалният минерал увеличава умствените способности. Благоприятства добрата перисталтика, намалява менструалната болка, отпуска мускулите, увеличава гъвкавостта, помага за изграждане на здрави кости.
Изследвания показват, че след инфаркт на миокарда, липсата на достатъчно магнезий стимулира увреждането на сърцето от свободни радикали. Какаото има достатъчно магнезий, за да възстанови липсите на този минерал.
Желязото
То е част от белтъка-носител на кислород, наречен хемоглобин, който поддържа здрава кръвта и се бори с анемията. Какаото съдържа 314% от U.S. RDA (дневната допустима доза за САЩ) желязо на 28 грама, а както знаем желязото е важен минерал в храненето.
Незаменимите микроелементи - хром, манган, цинк и мед също са сред полезните вещества на какаото и благоприятстват по свой начин функциите на организма. Хромът поддържа баланса на кръвната захар. Манганът подпомага желязото при окисляването на кръвта и образуването на хемоглобина. Цинкът играе критична роля за имунната система, черния дроб, панкреаса, половите течности и кожата. В човешкото тяло медта помага за изграждане на здрава кръв и силен имунитет.
Флавоноидите, които се съдържат в какаото също повишават устойчивостта на капилярите и стимулират сърдечната дейност. Те имат диуретично, противовъзпалително и антибактериално действие, влияят на обмяната на йода и калция в организма. Освен това флавоноидите са полезни, както за подобряване нивата на холестерола, така и за намаляване риска от развитие на захарен диабет. Консумацията на какаото, богато на флавоноиди, не е променило нивата на триглицериди у изследвани пациенти и не е помогнало за качване на килограмите им. Нещо повече натуралното какао е мощно оръжие в борбата с килограмите заради разтворимите фибри в него, спомагащи за пречистване на червата и за увеличаване на перисталтиката. Освен това включва в себе си и особено вещество, наречено теобромин, което ефективно убива бактериите, причиняващи кариес, подпомага по-бързото възстановяване на физическите сили на организма, когато се изисква голямо натоварване и силен умствен труд. Проучвания показват, че теоброминът може да потиска кашлица.
Изобилието в него от фенилетиламини-клас химически съединения, които човешкото тяло произвежда, когато сме влюбени, също играят важна роля за правилното кръвоснабдяването на мозъка, подобряват паметта, работоспособността и помагат за увеличаване на концентрацията. Какаото съдържа още и значително количество триптофан. Тази незаменима аминокиселина изпълнява основна роля при производството на серотонин в мозъка, наречен още хормонът на щастието и доброто настроение. Известно е, че високите нива на серотонина намаляват тревожността и стреса.
То притежава и най-високата концентрация на антиоксиданти (полифеноли, катехини и епикатехини), осигуряващи защита на нашата ДНК от увреждане от свободни радикали, от която и да е храна в света. На единица тегло какаото съдържа повече антиоксиданти, отколкото червено вино, сини боровинки, нарове и годжи бери, взети заедно. В 50 гр. черен шоколад, например, се съдържат толкова антиоксиданти, колкото в 15 чаши прясно изстискан портокалов и ябълков сок.
В него се съдържат също така незаменими омега-6 мастни киселини и голям процент масло. В състава на какаовото масло влизат глицидите на палмитинова (23-25%), стеаринова (31-34,5%), олеинова (39-43%) и линолова (до 2%) киселина.
Какаото е източник и на витамини A, B1, B2, B3, В5 и E. 28 грама счукани какаови зърна доставят 21% от U.S. RDA от витамин C. Това е около 44 мг на 100 грама какао.
Казано кратко неоспорими са ползите на какаото за доброто здраве. То подобрява бъбречната и чревната дейност, благоприятства симптомите при гръдна жаба, стимулира нервната и храносмилателната система. Използва се и в терапията на депресия, анемия, лесна уморяемост, туберкулоза, треска, подагра, бъбречни камъни и дори сексуална слабост.
Учени от Университета на Вестфалия, Германия, са открили, че елемента кокохил в какаото насърчава растежа на клетките на кожата т.е. то предотвратява и появата на бръчки. Какаовото масло, както знаем е ценна съставка и за приготвянето на домашна козметика. Подходящо е за направата на подходящи маски и нежни скрабове. Какаовото масло предпазва и от вредните UV лъчи. И въпреки високия състав на наситени мастни киселини то е полезно да се приема и вътрешно особено при суха кожа.
Какаото крие и  рискове
Наред с полезните му свойства те обаче не бива да се пренебрегват. Така например какаото не се понася добре от хора, имащи различни храносмилателни смущения, от жлъчно и чернодробно болни, тъй като употребата му в по-големи количества може да раздразни лигавицата на стомаха. Доказано е, че 15 г какао на прах, разредено с 300 мл. вода, причиняват силна секреторна реакция от страна на стомаха.
В зърната на какаото има много азотосъдържащи вещества като оксалова и пикочна киселини, които се отразяват негативно на обмяната на веществата. Според някои специалисти, странични ефекти при консумацията на големи количества теобромин под формата на шоколад и други сладки изделия са безсънието, повишена мозъчна и нервна активност, силна раздразнителност, чувство на безпокойство, тревога и депресия, увеличаване на уринопроизводството, загуба на апетит и гадене.
За вълшебната суровина какао не съществува сезонност
То е една от най-препоръчваните храни и напитки в света целогодишно. Но да не забравяме, че най-полезният шоколад, произвеждан от какаото е-черният, натуралният шоколад и, колкото по-малко примеси и допълнения има в него, толкова по-добре. Шоколадът създава усещане за комфорт, подобрява настроението, носител е на енергия, хормони на щастието и полезни свойства за организма ни. Ето защо трябва да се стремим да го хапваме винаги с настроение и по възможност в добра компания, защото той е просто блокче/късче удоволствие и радост.

Няма коментари:

Публикуване на коментар