Translate

петък, 24 октомври 2014 г.

Стара Загора отбеляза Деня на спирометрията с безплатни прегледи на белите дробове


Повече от 160 жители на Стара Загора тестваха безплатно състоянието на белите си дробове в подвижния пункт в сградата на община Стара Загора, благодарение на съвместната инициатива на Българското дружество по белодробни болести (БДББ) и АстраЗенека, проведена по повод Деня на спирометрията в България на 23-ти октомври.
Събитието бе подкрепено от зам.-кмета на община Стара Загора, председателят на Общински съвета на града, началникът на отдел „Здравеопазване и социални дейности“ в Общината, както и други членове на Председателския съвет към Общински съвет – Стара Загора.
В 32 случая-близо 20% бяха констатирани отклонения от нормата, налагащи допълнителни изследвания.
„Без съмнение бих определила интересът към инициативата като „огромен“ – тя е най-успешната до момента. Тази тенденция е наистина положителна, тъй като грижата за белодробното ни здраве би трябвало да е наш основен приоритет. Данните за разпространението на белодробните заболявания, които имаме до този момент в световен мащаб, са наистина притеснителни – вследствие на такива всеки час по света умират 250 души. Затова и за Българското дружество по белодробни болести, Европейското респираторно общество и Европейската белодробна фондация беше много важно да дадем шанс на хората да проверят белите си дробове. За нас като специалисти е от голямо значение да насочим вниманието на пациентите към превенция и профилактика. Превенцията и профилактиката зависят от самите нас – от опазването на чистотата на въздуха, който дишаме, на околната среда, както и на въздуха в затворените пространства – в дома или на работното място. И, разбира се, от особено значение е ограничаването на тютюнопушенето, както и честотата на профилактичните прегледи. Ранната диагноза на белодробните заболявания може да доведе до много по-ефективно лечение “, коментира д-р Ваня Илиева, специалист по пулмология и гл. ас. в УМБАЛ „Стара Загора”, координатор на инициативата за града от Българското дружество по белодробни болести.
Всички, които си направиха спирометрично изследване, се убедиха, че то е напълно безболезнено и отнема по-малко от 10 минути. Факт е обаче, е то  може да спомогне за поставяне на диагноза астма и ХОББ в начален стадий на заболяването. 
 --------
Световният ден на спирометрията се организира от European Lung Foundation (ELF). Като партньорска на ELF организация БДББ провежда Деня на спирометрията в България. АстраЗенека, която поддържа богато портфолио за лечение на пациенти с астма и ХОББ традиционно подкрепя инициативата и е утвърден партньор в пулмологията.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар