Translate

вторник, 28 октомври 2014 г.

Приключи записването за безплатните прегледи на щитовидната жлеза



Поради големия интерес, графиците за обявените дни се запълниха изключително бързо. В рамките на кампанията бяха записани за преглед 720 човека, като част от тях вече се възползваха от безплатната услуга. Прегледите се провеждат в градовете: София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Раднево, Монтана и Елхово.
Инициативата се реализира от Национална пациентска организация и Сдружение ВИОМ, с подкрепата на над 13 специалисти ендокринолози и е насочена към хората, които не са диагностицирани до момента и/или попадат в рискова група за развитие на заболявания на щитовидната жлеза.
Щитовидната жлеза представлява малък, подобен на пеперуда орган, разположен в предната част на шията, който произвежда т. нар. тиреоидни хормони, които са жизнено важни за обмяната на веществата, растежа и развитието на организма. Малки промени в структурата или функцията на щитовидната жлеза могат да доведат до големи поражения на други органи и системи – сърдечносъдова система, гастроинтестинален тракт, полова система, нервнопсихически проблеми и др.
Поради анатомично благоприятното разположение на жлезата могат да се използват много скринингови техники, с цел ранно откриване на болестни изменения. Евентуални изменения и болестни процеси могат лесно да се открият и при изследване на конкретни хормонални показатели в кръвта. Всичко това прави щитовидната жлеза сравнително лесен орган за скрининг. Същевременно се наблюдава парадоксалният факт, че в България и в световен мащаб броят на заболяванията на щитовидната жлеза се увеличава все повече.

Няма коментари:

Публикуване на коментар