Translate

понеделник, 20 октомври 2014 г.

България е единствената държава в ЕС, в която лечението на остеопорозата се реимбурсира на 25%



В Румъния то се реимбурсира на 50%, в Чехия на 50-90%, Унгария – 70-90%. На 100% се реимбурсира лечението на остеопороза в Словения, Италия, Германия, стана ясно по повод Световният ден за борба с остеопорозата-20-ти октомври.
Тази година фокусът е поставен върху мъжете с остеопороза.
От Федерация „Български пациентски форум“ (ФБПФ) съобщиха, че средствата, отделяни за болнично лечение на остеопорозните фрактури у нас са около 30 пъти повече от лекарственото лечение на остеопороза и профилактирането им в извънболничната помощ. А индиректните разходи – пропуснати ползи, социални помощи, инвалидност, осигуровки, възнаграждения по болест и т.н. са многократно по-големи.
„Затова е необяснимо упоритото желание на МЗ и НЗОК от години да не вдигат процента на реимбурсация. В ситуация на криза и недостиг на средства за здравеопазване увеличаването на реимбурсацията би означавало по-малко пари за хоспитализация“, смятат от ФБПФ.
426 000 жени-26.6% на възраст над 50 години имат остеопороза на гръбнак или бедрена шийка. Поне още толкова са жените у нас с намалена костна плътност – остеопения.
През периода юни 2009 - февруари 2010 са лекувани 14 232 пациенти при 50% реимбурсация. Само година по- рано при 25% реимбурсация, броят на лекувани пациенти е бил с 23% по- малко.
 Към момента лечението на около 4-5% от жените с остеопороза се реимбурсира. За сравнение – в ЕС се лекуват около 20-25%.
Заболяването остеопороза като цяло е неглижирано от институциите в страната.

Няма коментари:

Публикуване на коментар