Translate

четвъртък, 16 октомври 2014 г.

София е избрана за европейска столица на спорта за 2018 г



Това съобщиха от Федерацията на европейските столици и градове на спорта (АСЕС).
Българската столица е загубила битката с Марсилия в кандидатурата си за 2017 година. София и Марсилия са получили еднакъв брой гласове, но френския град е надделял поради факта, че е изпратил кандидатурата си по-рано с две точки само. Марсилия е направила това преди около една година, когато София „още обмисляше възможността“ да кандидатства, сочи информацията на официалния сайт на АСЕС.
В писмото на Джа Франческо Лупатели, президентът на ACES Europe до кмета на София Йорданка Фандъкова се казва, че София е започнала да развива спортни политики с добри съоръжения, програма и активности.
„Градът е добър пример за спорт за всички, като инструмент за подобряване на здравословния начин на живот, интеграцията, образованието, които са едни от основните цели на инициативата. „Отсега нататък вашият град е приет в семейство на ACES Europe", се казва още в писмото.
Победата открива пътя на София и към еврофондовете, които са свързани с масовия спорт. Така например тази година спортна столица е белгийският гранд Антверп, като към този момент са усвоени над 7 милиона евро. Ще бъдат организирани над 300 състезания в рамките на домакинството.

Няма коментари:

Публикуване на коментар