Translate

вторник, 21 октомври 2014 г.

Туморните заболявания ще се увеличат с 18% до 2030 г



Такава е прогнозата, на база мозъчните, сърдечно-съдовите заболявания и рязкото застаряване на населението в глобален мащаб. По думите на проф. Георги Михайлов, национален консултант по клинична хематалогия, не външните фактори като тютюнопушене, радиация и др., са основната причина за раковите заболявания, а именно промяната във вътрешната структурата на населението.
Статистиката показва, че между 35000 и 40000 са регистрираните новооткрити случаи на злокачествени заболявания у нас годишно. От тях 1200-1400 са онкохематологични.
Независимо че по плътност на трансплантациите (брой трансплантации на 10 хил. души), особенно през последните години, сме съизмерими със страните от Централна и Източна Европа все още сме далеч от постиженията на развитите западни държави.
В България се извършват около 100-120 трансплантации на стволови клетки на възрастни и 20-25 – на деца за година, което ни изравнява с Гърция,Хърватия и Турция, лидери на Балканския регион само до преди няколко години. И макар, че сме пред Румъния, Сърбия и Македония страната ни има все още сериозни проблеми за решаване. Цената на една трансплантационна програма в Централна и Западна Европа възлиза на 200 000-300 000 евро. У нас реимбурсацията на автоложните и алогенните трансплантации е N брой пъти по-ниска в сравнение с други държави от ЕС. У нас болничните звена, които ги реализират работят на загуба, алармираха и проф. Михайлов и доц. Юлиян Райнов от ВМА.
Те единодушно застъпиха тезата, че трябва да се разшири мрежата за трансплантационно лечение при онкохематологични заболявания,тъй като броят на нуждаещите се пациенти реално е по-голям от сегашния и капацитет, и че трябва да се върви и към изграждане на структури за автоложна трансплантация във всички университетски хематологични клиники и на два големи центъра за алогенна трансплантация извън София-в Пловдив и Варна.
Двамата хематолози припомниха, че българските пациенти със злокачествени кръвни заболявания имат достъп до най-иновативните терапии само няколко месеца след официалната им регистрация в ЕС. Те бяха категорични, че лекарите ни са сред най-предпочитаните партньори в клиничните изпитвания на нови лекарства, което допълнително увеличава шансовете на българските болни да получат най-съвременното лечение, без да се натоварва финансово системата ни на здравеопазване в страната.

Няма коментари:

Публикуване на коментар