Translate

четвъртък, 11 септември 2014 г.

Приемът на транс-мастни киселини трябва да бъде ограничен до минимум



Доц. Веселка Дулева, Национален консултант по хранене и диететика:
Транс-мастните киселини са специфичен вид полиненаситени мастни киселини, които представляват геометрични изомери на мононенаситени и полиненаситени мастни киселини, съдържащи най-малко една несвързана (по-точно прекъсната от поне една метиленова група) въглерод-въглерод двойна връзка в транс-конфигурация.
Консумацията на храни, съдържащr транс-мастни киселини повишава концентрации на LDL-холестерола в кръвта, понижава HDL-холестерола и увеличава общия холестерол, повишава съотношението общ холестерол към HDL-холестерол в дозо-зависим начин. Транс-мастните киселини, съдържащи се в храни, получени от преживни животни (месо, мляко, млечни продукти) имат подобен неблагоприятен ефект върху кръвните липиди и липопротеини.
Проучванията установяват наличие на връзка между високия прием на транс - мастни киселини, основен източник в храненето на които са хидрогенираните и частично хидрогенираните мазнини, и повишен риск от коронарна болест на сърцето. Европейският орган по безопасност на храните счита, че приемът на транс-мастни киселини трябва да бъде толкова нисък, колкото е възможно, в рамките на адекватен хранителен режим. С други думи консумацията им трябва да бъде ограничена до минимум.
В повечето страни от Европейския съюз, включително и в България препоръчителния интервал за прием на транс-мастни киселини е под 1 Е%.

Няма коментари:

Публикуване на коментар