Translate

четвъртък, 18 септември 2014 г.

Рош бележи нов напредък в онкологията с въвеждането на лекарство за подкожно приложение при лечение на рак на гърдата



Рош създаде нова подкожна форма на приложение на едно от най-широко прилаганите си лекарства за лечение на рак на гърдата. Лекарството отбеляза голям напредък в
лечението на рака на гърдата във всички стадии на болестта и доведе до удължена преживяемост на пациентите. За последните 15 години то е било приложено при над 1,3 милиона души в света. Една година адювантна терапия (лечение, което се прилага след операция за отстраняване на тумора) при рак в ранен стадий цели излекуване, а при метастазирало заболяване - удължава значително живота на пациентите.
Подкожната форма на лекарството е подходяща за пациенти с определен вид агресивен рак на гърдата и е алтернатива на вече утвърдената стандартна интравенозна терапия, като позитивите за пациента са по-добро качество на живот, комфорт и удобно приложение. Новата лекарствена форма е също толкова ефикасна и безопасна колкото и интравенозната.
Подкожният метод на приложение е по-малко инвазивен и по-щадящ за болните. При него отпада необходимостта от наличието на специални устройства за интравенозна инфузия, елиминира се вероятността от свързани с вливането нежелани събития, скъсен е също така престоят в болничното заведение. Така се редуцират общите разходи за лечение – освобождава се медицински ресурс и се оптимизира дейността в онкологичните клиники. Фиксираната подкожна доза на лекарството не зависи от теглото на пациента, не се изисква прилагането на по-голяма първоначална (т.нар. натоварваща) доза и пациентът получава адекватната за него дозировка. Приложението на подкожната форма става за по-кратко време – 2 до 5 минути в сравнение с вливането във вената, което обикновено отнема няколко часа. Необходимо е по-малко време за подготовка, тъй като отпада необходимостта от предварително разтваряне на лекарството, а самата манипулация се извършва около десет пъти по-бързо. Оттам произтичат и допълнителни ползи: пести се времето и заетостта на медицинския персонал, редуцира се активно време на здравните специалисти до леглото на болния, легловата база се използва рационално.
Подкожната форма на прилагане на едно лекарство е предпочитана от страна на пациенти и здравни служители. Девет от десет запитани пациенти предпочитат да им бъде приложена подкожна инжекция. Основните предимства според тях са пестене на време и намаляване на болката и дискомфорта.
Въпреки огромния напредък, постигнат дотук, Рош непрекъснато търси нови възможности да направи повече за пациентите с рак на гърдата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар