Translate

сряда, 10 септември 2014 г.

Консумацията на прекомерно количество мазнини води до наднормено тегло и затлъстяване


Националният център по обществено здраве и анализи, съвместно с Регионалните здравни инспекции, проведе изследване при национална представителна извадка от 3 353 деца на 7-годишна възраст, в първи клас. От 28% през 2008 г. наднорменото тегло достигна 30,5% през 2013 г., като от тях делът на децата със затлъстяване се е увеличил от 12,3% на 13,9%.

Важни фактори за увеличаване честотата на свръхтеглото и затлъстяването, един от сериозните съвременни здравни проблеми, включително и за България, са нездравословният модел на хранене и ниската физическа активност.
Една от основните причини за затлъстяването е прекомерната консумация на мазнини, особено наситени мазнини. Освен мазнините, които се добавят в храните (масло, олио и др.) и видимите мазнини в месото, в някои храни се съдържат и „скрити” мазнини например, чипс, снакс, торти, колбаси, пържени закуски, сосове, салати с майонеза и др.).
Например в традиционната закуска  от сандвич с 2 филии бял хляб (60 g.), масло (20 g.), шунка (40 g.) и кашкавал (20 g.) има 10% повече мазнини отколкото в 30 g. зърнена закуска с пълнозърнести култури. В други две традиционни закуски – кифла с мармалад (100 g) със сладко (30 g) и принцеса от 2 филии бял хляб (60 g) с кайма (60 g) и кашкавал (20 g) мазните са 13 и 17%, а в 30 g зърнена закуска с пълнозърнести култури, мазнините са едва 5%.*
Според проф. Веселка Дулева, национален консултант по хранене и диететика, закуската е важна за успешния старт на деня и тя трябва да осигури около 20-25% от ежедневно необходимите на тялото енергия и хранителни вещества.
Съгласно Наредба №37 на МЗ от 2009 г здравословното хранене на учениците се постига, чрез осигуряване на пълноценна и разнообразна храна, ежедневна консумация на зеленчуци и плодове, достатъчен прием на мляко, млечни продукти и други богати на белтък храни, увеличаване консумацията на пълнозърнести храни, ограничаване приема на мазнини, захар и сол.
През 2008 г. в 73,7% от училищата се предлага  чипс и солени закуски; 76,5% – бонбони, сладки закуски, 68,2% – безалкохолни напитки със захар, 36,9% – пресни плодове, 30,7% – мляко. През 2013 г. в 19% от училищата се продава чипс и солени закуски; в 54,4% – бонбони, сладки закуски, в 27,8% – безалкохолни напитки със захар, в 85,9% – пресни плодове и в  44,4% – мляко.
Тоест повишено е предлагането на пресни плодове и зеленчуци, кисело, прясно мляко и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини (1,5-2%), нискоминерализирани води и значително е намаляло предлагането на чипс, снакс, пуканки, сладкарски изделия, безалкохолни напитки, съдържащи захар.
Специалистите препоръчват ограничаване консумацията на мазнини, избягване на пържени храни, приемане ежедневно на мляко и млечни продукти; консумиране на постни меса; ограничаване консумацията на колбаси, сладкарски, тестени изделия и на продукти, съдържащи твърди маргарини.
Зърнените храни (хляб, макарони, спагети, ориз, царевица, овесени ядки и др.) и картофите са основни растителни храни за българина, които доставят хранителни вещества и основна част от енергията за деня. Пълнозърнестите храни са с нискo съдържание на мазнини и са богат източник на хранителни вещества – растителни влакнини, витамини и много минерални вещества, полезни за здравето.
Добър избор са зърнените закуски, приготвени с пълнозърнести видове брашна, с намалено съдържание на захар, съчетани с мляко или плодов сок.

Детските зърнени закуски NESTLE® са направени с пълнозърнести култури като основна съставка и са източник на фибри, витамини и минерали. Зърнените закуски на NESTLE®, обогатени с калций, засищат и са вкусни. Друг важен акцент е, че не са пържени, а печени и са с намалено съдържание на мазнини спрямо традиционната закуска.
*

ЕНЕРГИЯ
МАЗНИНИ
ЗАХАР
СОЛ
ПЪЛНОЗЪРНЕСТИ КУЛТУРИ
САНДВИЧ :
2 филии бял хляб, (60 g) масло (20 g), шунка (40 g) и кашкавал (20 g)
320
15
5
2
0
КИФЛА С МАРМАЛАД
(100 g) със сладко (30 g)
347
13
40
1,6
0
ПРИНЦЕСА
2 филии бял хляб (60 g) с кайма (60 g) и кашкавал (20 g)
380
17
25
2,8
0
NЕSQUIK 50 g + 200 ml 1/2 с мляко + 1 ябълка
334
5
29
0,5
22,3




Няма коментари:

Публикуване на коментар