Translate

четвъртък, 11 септември 2014 г.

Кои са полезните мазнини?



Ненаситените мазнини, предимно от растителен произход, са полезни мазнини. Есенциалните мазнини (Омега 3 и Омега 6) са сред тях. Те са единствените мазнини, които тялото не може да произведе само, но се нуждае от тях ежедневно. Полезните мазнини и особено есенциалните
могат да окажат положителен ефект върху здравето на сърцето, тъй като подобряват холестеролния профил в кръвта, което от своя страна пък спомага за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Есенциалните мазнини са много важни и за нормалното развитие и растеж на децата. Организмът ни се нуждае от 2 гр от Омега 3 и около 10 гр от Омега ежедневно.
Богат източник на незаменими мазнини са растителните мазнини като слънчогледово масло, соево, масло от рапица, ленено и царевично масло; и продукти, направени от тях като маргарин, дресинги за салати, майонеза и риба. Полезните мазнини могат да се мажат или са в течно състояние след като се извадят от хладилника (слънчогледово масло, майонеза, маргарин). На пазара от години се предлагат висококачествени маргарини от ново поколение, които са здравословна и вкусна хранителна алтернатива, защото съдържат добри растителни мазнини, източници на есенциални мазнини.

Няма коментари:

Публикуване на коментар