Translate

петък, 1 август 2014 г.

В развитите държави болните от невромускулни заболявания доживяват, и то пълноценно, своята 40-годишнина



 Да се преосмисли цялостната политика за хората с невромускулни заболявания

От БАНМЗ представиха резултатите по проекта „Съпричастност към хората с невромускулни заболявания“. Мащабната информационна кампания, реализирана 2013/2014 г. е осъществена с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз. Целта и е социално включване на хората с невромускулни заболявания в обществото, а именно да започнат работа или самостоятелен бизнес и да подобрят качеството си на живот.
В рамките на европейския проект са открити центрове за подкрепа в градовете Нова Загора, Видин и Благоевград, където на хора с невромускулни заболявания се предоставя помощ и подкрепа в съответствие с индивидуалните потребности на болните и техните семейства. 93 семейства вече са се възползвали от техните услуги.
От БАНМЗ са проведени срещи, по отношение информираността им за техните права, за облекченията, които могат да ползват и за това как да се справят с ежедневните си проблеми. Семействата са получили консултации от физиотерапевти и пулмолози, а ерготерапевти са им дали конкретни указания как да преустроят жилищата си, за да улеснят живота и обслужването на своите деца с увреждания.
Реализирани са и множество информационни инициативи, насочени към регионалните власти и институциите, в т. ч. учители от детски градини и училища и бизнеса.
В Нова Загора, Благоевград и Видин са проведени 9 срещи с различни фокуси и една обща цел – привличане на вниманието на обществото върху потенциала на засегнатите от невромускулните заболявания за активно участие в обществения живот. Проведени са кръгли маси за създаване на устойчиви модели за сътрудничество на регионално ниво и в градовете Гоце Делчев, Самоков, Плевен, Враца, Пловдив и Кърджали. Благодарение на широката гласност за проблема, постигната чрез кампанията на национално и регионално ниво, в края на 2013 година бяха проведени редица срещи с представители от Народно събрание, Президентство и Министерствата на здравеопазването и на труда и социалната политика. В рамките на кампаниите активно се работеше и в посока повишаване на работоспособността на хората с мускулна дистрофия и търсене на начини за продължаване на активния им трудов живот, като се осигуряваше както нужната информация, така и включване в различни активности и арт терапия.
„Преди години започнахме работа с децата с невромускулни заболявания и от резултатите на проведена анкета сред тях разбрахме, че техните родители се срамуват да ги извеждат навън. Оттогава насочихме усилията си към семействата и доведохме психолози, които да работят с тях. В началото срещахме голяма съпротива: „Ние не сме луди, за да се срещаме със психолози”. Но след време започнаха да се убеждават, че не говорим за лудост, а за психичните проблеми, които трябва да преодолее всяко семейство. Особено ползотворна се оказа арт-терапията”, сподели Виолета Антонова, председател на БАНМЗ.
За съжаление обаче у нас все още няма създадена банка за дихателни апарати, от която своевременно да се ползват пациентите с невромускулни заболявания от всички региони на страната. Няма осигурени и електически легла с дистанционно управление, които облекчават живота не само на болните, но и на тези, които денонощно се грижат за тях. От асоциацията изразиха несъгласието си дихателните апарати да бъдат предоставени на дадени болнични заведения и отново настояха за създаване на дихателна банка , от която да се раздават на нуждаещите се деца.
В бюджета са заделени 300000 лв. за закупуване на дихателни апарати и средства от първа необходимост за засегнатите от невромускулни заболявания. От БАНМЗ се надяват това да не единичен жест и в края на годината да има повече средства за тези деца. Надяват се още МЗ да закупи, както скъпи апарати за инвазивна терапия, така и по-евтини за неинвазивна терапия.
Според действащата законодателна уредба отговорността от страна на държавата приключва с навършването на 18-годишна възраст. Но въпреки че нуждите на болните младежи нарастват с нарастването и на възрастта им, те са лишени вече от всякакъв вид подкрепа. В тази връзка от асоциацията апелираха за преосмисляна на националната политика, по отношение на хората с невромускулни заболявания от всички възрасти.
От БАНМЗ припомниха, че в развитите държави, в резултат на целенасочената национална политика спрямо тези хора, качеството им на живот е значително по-добро, а продължителността е два пъти по-дълга.
Така напр. тя достига до 40 години в Германия и Холандия, докато у нас е едва 20 години.
В продължение на целенасочените усилия за постигането на по-добро качество на живот на живот на над 5 – 6000 деца и младежи, страдащи от мускулна дистрофия и гарантиране на по-добър стандарт за техните семейства., БАНМЗ реализира и социален ТВ клип, който предстои да бъде разпространен за широката аудитория в близките няколко месеца.
Обновеният сайт на асоциацията, също част от европейския проект, продължава да е основен източник на информация за обществеността за проблемите на болните и техните семейства. На www.banmz.eu също така се съдържа информация  за начините, по които може да се помогне.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар