Translate

вторник, 1 юли 2014 г.

Система за ранно алармиране за изчезнали и отвлечени деца е изградена вече у нас и ще започне да действа от догодина



Общата стойност на проекта на МВР е 79 558 евро и 20% съфинансиране от 15 911 евро. Партньори на МВР по проекта са и Държавната агенция за закрила на детето, фондация „Център Надя", Министерството на правосъдието и прокуратурата. Към тях се присъединиха и криминалните полиции на Полша и Румъния, които ще участват с
разпространение на информация и издирване на тяхна територия.
Идеята е снимки и видоклипове на търсените от полицията деца да се въртят през половин час в медиите, в метрото, на гари и автогари, за да може информацията да достигне до максимален брой хора. Не всички изчезнали до 18 г. обаче ще бъдат търсени по този начин, това ще решава прокуратурата, обясни Захария Стоянов, началник на сектор „Издирвания" в Националната полиция. Ще се преценява на база риска за опасност за живота, както и дали детето е на животоспасяващи лекарства.
Досега подобна система действа в 12 европейски държави, сред които Франция, Великобритания, Полша, Румъния. Системата няма да се активира често. Във Франция е изградена през 2007 г. и досега 9 пъти е задействана. В Румъния действа от 2,5 г. и още не е активирана.
У нас в момента за безследно изчезнали се водят 46 деца, следите на които се губят през последните 20 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар