Translate

вторник, 22 юли 2014 г.

Здравеопазването не е фабриката, която можем да затворим от октомври до януари


Самият факт, че МФ поиска в закона за бюджета да има текст, според който в средата на годината да има анализи, да се види как ще се движат нещата, означава, че би трябвало да има готовност да реагира. Наистина толкова рано за актуализация никога не се е говорило.
Но политическата обстановка е такава, че Надзорният съвет застана на много твърда позиция и поиска актуализация просто защото всички очакваха, че изборите ще бъдат в края на септември или октомври, когато трябва да имаме ориентация с какви средства ще разполагаме.
Ако наистина НАП събере толкова много вноски и се стопи дефицитът - това е чудесно. 
Но в правомощията на касата е Надзорният съвет да поиска актуализация и ние го направихме. Въпросът е, че оттук нататък нещата се бавят. Наистина разчитам на съвестта на политиците, и то на политиците от всички политически сили, защото това е здравеопазване. Това не е фабриката, която можем да затворим от октомври до януари. Болните ще продължат да се лекуват, убедена съм, защото българските лекари са хора с морал и съзнание. Въпросът е и българските политици да бъдат достатъчно отговорни и да си свършат работата докрай. В края на краищата касата не мисли за болниците, а за здравноосигурените. Няма причина един здравноосигурен човек, който редовно си внася осигуровките, да бъде лишен от медицинска помощ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар