Translate

вторник, 1 юли 2014 г.

Липсата на достатъчно движение може да доведе до психическо разстройство



Това предупреждават лекари. Хората, които са прекалено заети със служебните си задължения и не отделят достатъчно време за спорт и разходки, могат да полудеят след
шестдесетия си рожден ден, смятат специалистите.
Липсата на движение води до появата на наднормено тегло, но това далече не е единственият проблем. Според последните проучвания заседналият начин на живот е основен фактор за депресивните състояния, от които страда почти всеки трети жител на планетата.
Според британски учени, в момента само 35 процента от мъжете и 24 процента от жените в Европа поддържат своята физическа активност на нужното ниво.
Проф. Нанет Матрай, експерт по спортна физиология в университета в шотландския град Стратклайд, отбелязва, че хората съвсем наскоро са забелязали връзката между заседналия начин на живот и психичните разстройства.
“Днес съществуват ясни доказателства за това, че физическата активност може да предотврати депресията”, подчертава Матрай.
При хората, които водят заседнал начин на живот, рискът да изпаднат в депресивни състояния е 2 пъти по-голям в сравнение с тези, които се движат повече. Редица изследвания дори показват, че физическото натоварване е най-доброто средство за лечение на депресията.
Изследователи от английския град Бристол пък са установили, че физическата активност намалява с 1/3 и риска от развитието на болестта на Алцхаймер.
Учените обясняват този факт с подобряването на функционирането на сърдечно-съдовата система и с промените в химичните процеси, извършващи се в главния мозък.
Според британското министерство на здравеопазването всеки човек в зряла възраст трябва да спортува 5 дни в седмицата по 30 минути дневно.
Според данните от различни изследвания обаче много малко част от хората изпълняват тези препоръки.


Няма коментари:

Публикуване на коментар