Translate

вторник, 1 юли 2014 г.

Касим Дал, заместник-председател на Народна партия „Свобода и достойнство": Октоподът ДПС превзе държавата



Касим Исмаил Дал е роден на 17 октомври 1962 г. в село Николаевка (Варненско). Той е един от основателите на Турското национално-освободително движение в България през 1985 г., за което излежава присъда в затворите на София, Варна, Бобов дол и Стара
Загора (1986-1989-а). След амнистирането му през 1990 г. става един от основателите на Движение за права и свободи (ДПС), а от 1993 г. е негов заместник-председател. През 2010-а Дал подава оставка от този пост, а през януари 2011 г. напуска Централното оперативно бюро на ДПС, като остава член на партията и депутат на ДПС в 41-вото Народно събрание (издигнат от Търговище).
Наричат Касим Дал
„сърцето и паметта на ДПС". Той е бил един от най-верните хора на Ахмед Доган, като приятелството им тръгва от затворническите килии. Дал е отговарял за организационния живот на ДПС, правил е избори, събирал е кадрови справки за назначения, занимавал се е с въпросите на вероизповеданието. Негов ресор са били и връзките с Турция.
Депутат е в 38-ото, 39-ото, 40-то и 41-вото Народно събрание. На 18 февруари
2011 г. Централният съвет на ДПС изключва Касим Дал от партията.
На 1 декември 2012 г. Дал, заедно с напусналия ДПС депутат Корман Исмаилов, основава Народна партия „Свобода и достойнство" (НПСД). Исмаилов е председател на НПСД. Партията е член на Реформаторския блок, в който са още ДБГ, ДСБ, СДС, и БЗНС.
Какво се случва в държавата, г-н Дал?
- Последните събития показват такава наглост и безхаберие, че авторитетът на България рухва.
Силно казано, но бихте ли конкретизирали?
- Нима забравихте кой щеше да е шеф на ДАНС? Това не ви ли стряска? Не ви ли притеснява фактът , че заместник-председателят на ДПС Христо Бисеров, който беше и заместник- председател на парламента, напусна постовете си, а главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че срещу него се води дело за пране на пари една седмица по-късно? Не може информация от партньорска служба първо да отива някъде другаде, а не в компетентните институции.
Да не би да намеквате, че шефът на ДАНС Владимир Писанчев е в топла връзка с прословутия Боянски сарай?
- Ще отговоря така: няма сериозна партньорска служба, която би работила с нас. Нали набедиха трима души в опит за убийството на Делян Пеевски. Арестуваха ги и съдът ги пусна, тъй като няма доказателства за вината им. И в един момент излиза обвинител номер едно и казва „ама, извинявайте". За какво говорим, къде е държавата ни? И едва сега на европейските избори ли разбрахме, че има купуване на гласове?
Вие твърдите, че ДПС купува най-много.
- И съдебните дела показват това. Всички видяхме репортажа на „Нова телевизия" от полското село Ленкница, където до един българските роми са гласували за ДПС. Не знаят кой е лидерът, за какви избори става въпрос, но пускат бюлетините си.
МВР, прокуратурата и съдебната система би трябвало да спрат всичко това. Но нали назначенията там през последните години се правят от един и същ кръг. От октопод, който завладя държавата. Всичко е „иди ми дойди ми". Кога правителството ще подаде оставката си? И за какъв плавен преход се говори след последното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност при президента? Гръмна голяма банка (КТБ). Преди това беше скандалът с „Южен поток".
Възможно ли е проектът „Южен поток" да е причина за разрива между БСП и ДПС?
- Не, не. Там има геополитика. Виновни са управляващите. Защото има пари и някой трябва да ги присвои. Скочиха да направят нещо зад гърба на НАТО и на Европа. Но така не става. Когато влизахме в Европейския съюз и в алианса, ние се отказахме от много неща. Винаги някой ни тика - или трябва да бъдем против руснаци, или против американци, македонци, гърци, турци. Аз не искам да съм против никого. Нека гледаме интереса на нашата държава и да печелим от това, а не да се подлагаме на едните или на другите. Ние не вземаме уроци от историята си. Знаем кой създаде проблема с възродителния процес. Но хората продължават да гласуват за същата партия. Палачът и жертвата се обединиха. И къде е принципът? Не стигаше това, ами и „Атака" подкрепя правителството. Има ли морал?
Време е хора, които наистина мислят за страната ни, да я поемат. Без значение дали са отляво, или отдясно. Тук вече е и отговорността на избирателите. Те трябва да спрат да се продават за по кебапче, за едните там 20-30-50 лв., трябва да помислят за бъдещето. В България няма младежи, липсват грамотни технически кадри, работна ръка. Заради това не можем да привлечем сериозни инвеститори.
Държавата ни е в тежка политическа криза и това е безспорно. Но трябва да бъдат приети важни законопроекти, да имаме правителство, което да води преговори с Европа за следващия програмен период.
- Законите може да ги приема парламентът, но правителството веднага трябва да си подаде оставката. За да спрат далаверите. Защото това се прави в момента или пък се прикриват някакви действия.
Имате ли конкретна информация?
- Нямам, но гледам и анализирам случващото се. И ДПС, и БСП свалиха доверието си от кабинета. Гръмна скандалът с Корпоративна търговска банка (КТБ). Нима случайно се развива всичко това? Нека управляващите да имат доблестта и да кажат какво става.
Но БНБ излезе с ясна позиция.
- Без подкрепата на правителството БНБ нищо не може да каже.
Чакайте, контролът над БНБ се осъществява от парламента.
- Във всяка нормална демократична държава, каквато ние претендираме, че сме, нещата се решават с избори. Защо стигнахме дотук? Какво стана със здравната каса , със здравната реформа, с пенсионната?
Премиерът отговори не разполага с парламентарна подкрепа.
- И искате да кажете, че не са знаели това още като правеха това правителство?! Извинявайте, не съм защитник на ГЕРБ, но но във всяка нормална страна първата политическа сила участва поне в ръководството на парламента.
Защо Ахмед Доган е толкова силен в момента?
- Има една приказка, че не е виновен,който е изял зелника, а който му го е дал. Партиите винаги бягат от отговорност в бастионите на ДПС. И резултатът се вижда. 300 000 гласа, гарантирани за Движението, това може и прави един нагъл политик, който не мисли за обединение. Факт е, че в тези региони се гласува етнически.
Реформаторският блок готви ли се да управлява с ГЕРБ?
- Нека минат изборите, да се представим с ясни послания и заявки за необходимите спешни реформи. Иначе с ГЕРБ имаме големи различия, но поради факта, че сме в дясното европейско семейство, имаме и много общи като философия неща. Как ще се управлява, ще решат българските граждани.
Твърди се, че има връзка между развода на БСП и ДПС и войната „Цветан Василев - Пеевски". Така ли е, според Вас?
- Сигурно е така. Политическите партии се управляват като корпорации, те са взаимно свързани. Примерно, проектът „Бареков". Това са хора, които завладяха цялото пространство и помислиха, че могат да правят каквото си поискат. И когато между тях има конфликт, те са готови заради своя интерес да хвърлят цялата страна в криза. ДПС вече не е партията, която навремето създадохме. Там не остана кауза. Там има един назначен председател - агент Павел (Лютви Местан, Вербуван от Трето главно управление на ДС). В ДПС понастоящем има един шеф на корпорация - Делян Пеевски, който представлява Ахмед Доган. Така че разривът беше неизбежен. Защото от едната страна е политическото влияние, от другата - парите. Те се сблъскаха, това е истината.
Какво се случи с Ахмед Емин - убиха ли го, самоубиха ли го в Боянския сарай? Има различни версии.
- Емин си отиде, председателят на ДПС в София област Кънчо Боков и той. Не се разбра дали при самоубийството му причините са били само здравословни. Много години ще трябва да минат, за да се възстанови авторитетът на България. Такъв резил не е имало никога.
И вие смятате, че днешният резил е предизвикан от ДПС?
- Не е от ДПС. А от кастата, която управлява и тази партия, и държавата. Те нищо общо нямат с обикновените хорица, които отиват и гласуват за Движението. Кастата никога не е защитавала техните интереси. И това трябва вече да им е ясно. Контролираният вот в смесените региони е голям. Защото най-големите работодатели са общините. В една малко община например работят 50 души. В нея с около 1500-2000 гласа се избират кметове. На последните избори всички ходеха със списъци с по 10-20 души, които трябва да ги закарат да гласуват. Това е контролираният вот. В тази община ако има местен бизнесмен, той също е обвързан. Така че нещата са много страшни. Служебният кабинет трябва да спре купуването на гласове. Всички знаят кой ги върши тези неща.
Не е тайна, че от години поддържате контакти с висши политици от Турция. Какви са техните анализи за случващото се у нас?
- Миналата неделя обядвах в Одрин с министъра на здравеопазването и колегата му - на младежта и спорта. Попитаха ме как могат да помогнат на пострадалите от наводнението хора от варненския кв. „Аспарухово". И за политическите процеси у нас са обезпокоени, разбира се. Те винаги са били много добронамерени и желаят България да просперира.
С турския премиер Реджеп Ердоган поддържаме контакти от 1994-а - когато той още беше кмет на Истанбул. Познавам почти всички политици в южната ни съседка, с някои от тях сме семейни приятели. Проблемът е, че там ние имаме близо 500 000 наши съграждани - етнически турци с български паспорти. Тези хора имат правото да гласуват. А ние се държим така, че все едно ги няма. Двете държави могат да създадат такива условия, че много от тези хора, които имат свой бизнес в Турция, да инвестират в България.
Спомням си, че Вие през 2004-а доведохте в Търговище „Шише джам" - една от най-големите турски корпорации.
- Ние го направихме въпреки сегашното ръководство на ДПС. Регистрирана е „Тракия глас България", която си плаща данъците у нас. Инвестицията е за близо 900 млн. долара. В седемте фабрики работят 2500 души и извън тях и свързани с тази инвестиция има близо 5000 работещи. Това направих аз. Но не ме питайте как успях.
Командва ли ДПС съдебната власт, както твърдят някои анализатори?
- Не ДПС, а кликата, която се обособи на върха. Защото не е само Ахмед Доган. Ами БСП да не би да не виждаха какво ще се случва? Като си разделяха нещата, беше добре далаверата, нали? Това ги обединява тези хора. Нищо друго.
Какво е спасението в тази ситуация?
- Най-важното е да спрем с популизма, да казваме истината в лицето на хората. Отлагаме решаването на проблемите във времето и в един момент всичко гръмва, срива се! Вижте банковата система, съдебната, МВР... Няма закон за службите. Е, кой има интерес от това? Задкулисието. Защото използват всичко и всички за политическите си цели.
Изборите наближават. Сега е моментът наглеците да бъдат наказани от българските избиратели.

В.”Банкер”

Няма коментари:

Публикуване на коментар