Translate

четвъртък, 24 юли 2014 г.

А искаме ли?


За една година държавата е загубила 10 млрд. лв., заяви Бойко Борисов. А защо 10, а не 15 или 20? Откъде идва тази цифра? 15 милиарда звучат по-убедително. Номерологично сборът е 6 - цифрата на злото. Нали то ни управляваше една година и нищо добро не видяхме? Цинизмът и иронията са логична реакция, когато на човек му писне от глупости, при това с охота тиражирани от журналисти. Без да се задават въпроси и да се търсят отговори.
Какви 10 милиарда? Може би г-н Борисов има предвид близо 10-те милиарда, които потънаха при неговото управление. Нека припомним: той завари близо 8,3 млрд. лв. резерв, остави 3,9 млрд. Завари държавен дълг от около 10 млрд., остави близо 14 млрд. От НЗОК изчезнаха 1,5 млрд. Теглим чертата - 9,5 млрд. Цифрите са факт, има ги на сайта на МФ, БНБ и други институции, за публичен достъп, по години. Защо никой не пита къде отидоха тези близо 10 млрд.? Може би положението в държавата се подобри? А да - със 100 хил. фалита на фирми от малкия и средния бизнес, и с над 450 хил. съкратени работни места, рекордна междуфирмена задлъжнялост, достигнала близо два пъти от БВП, и огромна задлъжнялост на държавата към бизнеса. Защо г-н Борисов не помни? А журналистите?
Такава е държавата, казва още Борисов - “минат, оберат я и после пак отново”. Съгласни сме, че неговото преминаване през голямата политика беше точно това. Трябва две години да работим, за да я възстановим, казва още Спасителят. Да, ако ГЕРБ работят със същите темпове както при предишния си мандат, за две години може и да “възстановят”... Какво ли? За две години ще предизвикат поне още 50 хиляди фалита и нови 100-200 хиляди безработни. А дружества като “Български пощи” и БДЖ, които сега биват оздравявани, отново ще бъдат доведени до санитарния минимум и предфалитно състояние. Отново ще се заговори за закриване на пощенски клонове, възстановените жп гари пак ще бъдат затворени. Ще започне закриване на болници и училища, а цените на ток, парно и газ ще скачат всяко тримесечие, както си беше по времето на кабинета “Борисов. За две години това е напълно постижимо, тук не лъже.
Според Бойко Борисов, ако ГЕРБ бяха управлявали, досега щяха да са готови “Струма” и “Марица”. Помним бързо завършените магистрални отсечки - някои от тях се ремонтираха по два пъти заради потъвания, бабуни и др. деформации, образували се само след два месеца експлоатация. Магистрали от пепел и отпадъци, малко асфалт и цимент - за фасада. Ако с такова качество ще се строят ударно пътища, по-добре да не се строят. Впрочем управлението на ударно строителство на магистрали и зали с политика на строги рестрикции и рязане от жизненоважни сектори видяхме до какво доведе - до разруха, икономически спад и самозапалващи се от отчаяние хора. Не се съмняваме, че за две години това може да бъде “възстановено”. Искаме ли го обаче?

Светлана Велева
В.„Дума”

Няма коментари:

Публикуване на коментар