Translate

вторник, 1 юли 2014 г.

Реформа вместо бръшлян



„Архитектите крият своите грешки под бръшлян, лекарите – под земята.” Този зловещ афоризъм е на Бърнард Шоу е твърде актуален и днес по отношение на българското здравеопазване.
Не стига че бюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК ) беше намален за тази година със 187 млн. лева спрямо миналата, но и бяха включени допълнителни дейности за разплащане, както и по-широк спектър медикаменти както за болнично лечение, така и за домашно за хронично болните. На последните касата ги отпуска напълно безплатно или с намаление.
Същевременно в последните години по различни европейски програми болниците бяха оборудвани с модерна медицинска апаратура, при това последно поколение. Изследванията и резултатите от нея са невероятно точни, което е много голям бонус за българския пациент. За тази техника обаче се изисква твърде скъпа поддръжка под формата на консумативи, техници, резервни части и най-вече за нея са необходими специално подготвени кадри – лекари, рентгенолози, специалисти по образна диагностика, лаборанти, клиницисти и физици за поддръжката на машините.
Години наред никой не помисли за финансовите изисквания към родното ни здравеопазване, когато станем равноправни членове на ЕС.
Проблемът беше заложен още в 2000 година, когато болниците постепенно започнаха да минават на финансиране на НЗОК . Тогава цяла рота „татковци” на здравната реформа у нас ходиха на екскурзии из Европа, пардон - обучения, и дори получаваха сертификати за тях, печелеха проекти и наливаха парите от тях в собствените си фондации, на някои останаха да си направят и собствени болници. Други пък заиграха с фармацевтичния бизнес, привнесоха интересите му в лечебните заведения и натовариха с осъществяване на печалбите му цялата здравна система. Така въпросните обучени нейни „татковци” забравиха напълно за реформата в нея, но заложиха куп неблагополучия, чиито последствия сърбаме с пълни лъжици сега.
Истината е, че за модерно здравеопазване, каквото ни трябва не за да се хвалим пред Европа, а за да ни лекуват адекватно, са необходими много пари. Голяма медицина не се прави с финансиране по клинични пътеки, нито с орязани плащания за надлимитни болници. Истина е обаче и това, че виновниците за заложените бомби, по които всеки ден стъпват българските лекари, са хора, излезли отдавна от политиката и здравеопазването, но добре окопали се в бизнеса с едно друго, все кореспондиращо с лечебните заведения и българския пациент.
Време е най-сетне някой да потърси съдебна отговорност за пропилените средства за реформа в този сектор. Време е да се предприеме нова схема за финансиране на болничната помощ, т.е. клиничните пътеки да се заменят с диагностично свързани групи, по които осигуряват пари в достатъчна степен за своите болници всички държави с нормална здравна помощ.
Не се ли случи това, и то в обозримо бъдеще, афоризмът на Бърнард Шоу все ще ни се набива в ума. Защото не се ли предприемат мерки за преодоляване на хала в българските болници, колко ли бръшлян ще е необходим, за да бъдат скрити под него грешките на цялата ни здравна система.

В.”Монитор”
Силвия Николова

Няма коментари:

Публикуване на коментар