Translate

вторник, 1 юли 2014 г.

Джипита спъват профилактиката



Общопрактикуващи лекари спират пациенти от профилактични прегледи като си спестяват направленията за специалист и изследвания, каквито се полагат годишно на всеки здравноосигурен. За това алармираха от няколко пациентски организации.
Лекарката ми отказва талонче за очен лекар вече четвърти месец, като се оправдава, че лимитите са малко и й трябват за хора, чиито случаи имат конкретни оплаквания, разказа 62-годишната Ваня Димитрова. Тя е хипертоничка, диспансеризирана е и за нейното заболяване офталмолог трябва да преглежда очните й дъна всяка година.
За да е наясно със здравето си, Димитова е платила 40 лв. за преглед в частна клиника независимо, че такъв й се полага безплатно по линия на НЗОК . За да си спести караниците с общопрактикуващата лекарка и да не дава пари, нейният съпруг пък изследвал простатата си безплатно в рамките на рекламна кампания на частна клиника. На мъже над 55 години такъв преглед се полага безплатно на всеки две години.
Направленията за профилактични прегледи трябва да са отделно от общите, които са лимитирани и все не достигат, коментира проблема Пенка Георгиева – председател на пациентската организация „Усмихни се”. Според нея това е една от причините хората да не се възползват макар и от малкото безплатни профилактични прегледи, които им се осигуряват от НЗОК .

Силвия Ангелова
В.”Монитор”

Няма коментари:

Публикуване на коментар