Translate

сряда, 23 юли 2014 г.

И според Световната здравна организация затлъстяването е епидемията на съвремието ни

Тенденцията на затлъстяване и при бременните жени нараства. Лошото хранене е опасно за бъдещите майки и може да предизвика проблеми по време на бременността,
които да доведат до преждевременно раждане. Липсата на витамин Д също има отношение към преждевременните раждания, а консумацията на продукти, бедни на желязо и калций от майката, води до нисък хемоглобин у бебето и до риск от развитие на анемия, напомнят специалисти.Много бременни не съобразяват хранителния си режим с тази опасност-алергиите и приемат в големи количества продукти, които биха провокирали проблема, като прясно мляко, фъстъчено масло, шоколад и др.
Бебетата, родени от майки, хранещи се твърде много или нездравословно, са с по-висок риск от затлъстяване, диабет и други хронични незаразни заболявания.
Прекомерното спазване на диети, гладуването и консумацията на ограничен кръг от хранителни продукти е не по-малко опасно за бъдещите майки и техните деца.
При жени с наднормено тегло има почти 4 пъти повече мъртви раждания и се налага три пъти по-често израждане с цезарово сечение.
Според специалистите при около половината от недоносените бебета у нас, които са една десета от всички новородени, това е пряко последствие от начина на живот и режима на майката. Такава опасност има при включване на големи количества животински продукти и месо в диетата, каза доц. Ралица Георгиева, която завежда Клиниката по неонатологията в Специализираната болница за лечение на детски болести.  Изследвания показват, че 42% от пеленачетата от 6 до 13 месечна възраст имат нисък хемоглобин. Причината за това е неправилният начин на хранене и краткият период на кърмене.
31% от децата между половин и 5 години също са с нисък хемоглобин. Над 11% от пеленачетата до 6-месечна възраст изостават в растежа, което е белег за неадекватен хранителен режим. Храненето на детето през първите 1000 дни от живота му е от изключително значение за програмирането на имунитета му и за намаляване на риска от възпалителни заболявания, алергии и затлъстяване, обясняват специалистите.
Резултатите от съвместно проучване на МЗ, здравната парламентарна комисия и 15 болници в страната, сред 374 човека, от които 92% жени показват, че повече от половината от анкетираните изобщо не спортуват, а други 8% практикуват някакъв спорт едва 2 до 3 пъти в месеца. Над 25% от българите консумират тестени изделия за закуска. Колбасите, които според специалистите е добре да се избягват или намалят до минимум, са традиционна храна за повече от 18% от анкетираните, а месото консумират поне веднъж на ден52% от младежите. Противно на съветите на специалистите 19% от българите ядат десерт на вечеря, а 12% и на обяд. А за близо 70% кафето е задължително.87% от населението на България използва йодирана сол.

Няма коментари:

Публикуване на коментар