Translate

вторник, 1 юли 2014 г.

На всеки лекар в Спешна помощ в София се пада по един чиновник



От НЗОК предлагат леките операции, които не изискват специално оборудване, да се правят в поликлиниките и медицинските центрове от специалисти от доболничната помощ. Финансовият ресурс няма да се разпилява от болниците и така ще се спестят милиони левове.
„Тази идея не може да се въведе в средата на годината и да се преобръща целият бюджет, на който и без това вече се вижда дъното”, каза председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов. По думите му такава практика има в много други страни, но тя можело да бъде рискова за нашенския пациент, ако се въведе изведнъж, без да бъде подготвена системата за неговото обгрижване.

--------
На всеки лекар в Спешна помощ в София се пада по един чиновник. Справка, с която в. „Труд" разполага, сочи, че в столичния Център за спешна медицинска помощ работят 99 доктори и 100 души администрация, в т.ч. чистачки, диспечери, технически персонал и 18 души охранители.В центъра на щат се водят общо 439 души.
От справка за периода от 1 януари 2013 г. до 31 март 2013 г., с която в. „Труд" разполага, става ясно, че възнаграждението на един от хигиенистите в Спешна помощ е 2062 лв. (сумата влиза основната заплата и допълнителни възнаграждения - б.а.). На охранител са начислени 2267 лв. за същите месеци.
В същото време за този период част от лекарите са получили между 965 и 1677 лв. Има и медици, на които са начислени и над 5000 лева възнаграждения, но тези случаи са единични. За същото време д-р Гелев се е разписал срещу общо 6253 лв., а началникът на отдел „Медицински дейности" д-р Ангел Ангелов срещу 6460 лв. Възнаграждението на главния счетоводител е по-голямо - 7193 лв.

Няма коментари:

Публикуване на коментар