Translate

вторник, 1 юли 2014 г.

ЕК иска още реформи




В началото на юни Европейската комисия (ЕК) издаде шест препоръки към България за 2014-2015 г., във връзка с Националната програма за реформи - за бюджета, пенсионната система, заетостта, образованието, бизнеса, енергетиката.


България трябва да проведе реформи и в областта на здравеопазването, образованието, публичната администрация, водните ресурси и преносната мрежа, отчете ЕК по споразумението за партньорство за периода 2014-2020 г. Документът е
изключително важен, тъй като определя използването на еврофондовете за програмния период.
В близо 20-те страници коментари ЕК прави доста задълбочени наблюдения и корекции на изпратения от България документ. Основната забележка е за липсата на приоритети в почти всички области. ЕК не приема и разпределението на парите по отделни приоритети. Както през изминалия програмен период, така и през настоящия България отлага усвояването на европейските фондове за края му, вместо да ги използва още в началото. Това са част от критиките на ЕК, която има редица забележки по отношение на обществените поръчки, където се препоръчва по-голям контрол, за да се намалят рисковете от различни тълкувания, връзки и подкупи. За съдебната реформа от Брюксел определят напредъка на страната като малък и препоръчват ускоряване на усилията.
Обръща се специално внимание и на развитието на градовете, селските райони, ромската интеграция и факторът околна среда.
В частта на финансирането Европейската комисия недоумява защо България е предвидила едва 24.6 млн. евро за подобряване на достъпа до информационни и комуникационни технологии. Средства за този приоритет се планират само по програмата за развитие на селските райони, без в самите оперативни програми да има такова перо. От Брюксел не са съгласни и да увеличаваме средствата за опазване на околната среда и насърчаване на ресурсната ефективност.
За здравеопазването ЕК преценява плана за реформи, получен през януари, като стъпка в правилна посока. В същото време се посочва, че стратегията не е достатъчно конкретна като реформи, времева рамка и финансиране. Според Брюксел е нужен ясен план за действие и карта за преструктуриране на болниците, за да се инвестират европари в сектора. Европарите за иновации и научни изследвания за периода 2014-2020 г. може да се забавят с 3 години. Причината е отложеното за декември 2016 г. приемане на стратегията за иновациите и засилване на връзката наука - бизнес. От кабинета на ресорния министър Зинаида Златанова обясниха, че връщането на коментари е редовна практика и нито една друга държава още не е подписала споразумението си, с което да отвори пътя към новите пари. През този програмен период помощта от ЕС за България възлиза на 15 млрд. евро. Съгласно новите правила през този програмен период пари се дават срещу реформи. Това означава, че ако до 2016 г. реформите в тези сфери не са факт, България не само няма да получи пари, но ще трябва да връща и вече усвоените.
От Брюксел настояват управлението на еврофондовете да става чрез закон, а не чрез постановления, както е в момента. Така прозрачността ще бъде по-голяма, твърдят от комисията.


Няма коментари:

Публикуване на коментар