Translate

вторник, 1 юли 2014 г.

Публичните разходи на НЗОК за лекарства са 33% от общите, смятат от ARPharM



Публичните разходи за лекарства за 2013 г. възлизат на 927 млн. лева или приблизително на 33% от разходите на НЗОК и на 27% от общите публични разходи за здравеопазване. Това опровергава твърдението, че 60% от разходите на НЗОК са за лекарства, се казва в отворено писмо на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични
производители (ARPharМ) до НЗОК, МЗ и МФ. Тезата, че 60% от разходите на НЗОК са за лекарства, е невярна. Повтарянето и е неоправдано и манипулативно настройва обществото и медицинската общност срещу пациентите и срещу фармацевтичния сектор, смятат от асоциацията.
По думите на Деян Денев, изпълнителен директор на ARPharМ, дебатът за публичните разходи за лекарства в България трябва да се основава на реални данни и сравнения за формиране на лекарствената политика. Разбивката на сумата от 927 млн. лв. показва, че: за домашно лечение, включително ваксини са отделени – 540 млн. лв., за лечение на злокачествени заболявания – 172 млн. лв., разходи на МЗ за лекарства – 15 млн. лв. (ХИВ и други), разходи на болници за лекарства (извън тези за злокачествени заболявания) – 200 млн. лв.
Денев напомня, че бюджетът на НЗОК за 2013 година възлиза на 2,8 млрд. лева при общ бюджет за здравеопазване от 3,4 млрд. лева, което показва, че публичните разходи за лекарства са наполовина от афишираното. Публичните разходи за лекарства в страните от Източна Европа възлизат на около 25% от обществените разходи за здравеопазване, се посочва още в позицията. Изпълнителният директор на ARPharМ отбелязва, че съществена част от публичните разходи за лекарства у нас, а именно 154 млн. от тези 927 млн. лева, се дължи на начисляването на ДДС върху всички плащания на НЗОК и лечебните заведения за лекарства. „В Източна Европа няма държава, която да начислява такъв данък добавена стойност върху медикаментите. В този смисъл, публичните разходи за лекарства в България без ДДС биха възлизали на 770 млн. лева, или близо 23% от публичните разходи за здравеопазване, което е под нивата, характерни за Източна Европа“, добавя той. „Орязването” на публичните средства за лекарства при запазване на досегашната данъчна политика ще доведе до увеличени разходи на домакинствата за медикаменти, смята още той.

Няма коментари:

Публикуване на коментар