Translate

вторник, 1 юли 2014 г.

Между 30 и 40% от българите се оплакват, че са станали жертва на "неправилно проведено медикаментозно лечение"



Една пета от пациентите се оплакват от неправилно проведено оперативно лечение, 4% - от получени вътрешноболнични инфекции, а други 2% смятат, че са получили грешна рецепта. Това показват данните от изследване за лекарските грешки и реакцията на съдебната система, проведено от анализатора Тихомир Безлов.
Проблемът с лекарските грешки сега вероятно е значително влошен, тъй като качеството на здравеопазването през последните години също е влошено, коментира той. 

Според него броят на лекарските грешки у нас, съобщени от потърпевши, които се самоопределят като техни жертви, се движи годишно в диапазона 35-45 хиляди души. А потърсилите някакъв вид отговорност извън здравните санкционни механизми са 2 - 6 хиляди лица за изследвания 5-годишен период (2004-2009) т.е. между 500-1500 годишно.
Изследването показва, че при 45% от пациентите лекарската грешка е донесла някакви вредни „здравни последствия”, за 30% от анкетираните тя е имала „психологически измерения”, а за 20% -„финансови последствия”. Едва около 0,3 на сто от пострадалите се оплакват от фатални последствия. Следователно, като се отчете статистическата грешка, става дума вероятно за около 1000 смъртни случая годишно, уточнява той. За сравнение в САЩ оценката е, че годишно става дума за между 44 хил. и 98 хил. "ненужни" смъртни случаи. По думите на Безлов в софийските прокуратури постъпват средно 64 случая за лекарски грешки годишно. На ниво Софийската градска прокуратура има регистрирани общо 84 дела за петгодишен период, като от тях висящите досъдебни производства са 27, спрените дела - 5, прекратените - 42, а едно е приключило със споразумение. Изпълнени са и три осъдителни присъди - една наказателна и две административни.

Според доклада, в който са цитирани и данни на Евробарометър най-много се оплакват от лекарски грешки пациентите в Латвия-32%, Полша-29%, Литва-28%, Кипър и Финландия- по 22% и др. България заема средна позиция с 20 %на сто жалби. Следват Турция, Франция и Белгия-по 19%. Най-малко оплаквания от лекарски грешки има в Австрия-11%, Германия-12% и Словакия–13%.

Няма коментари:

Публикуване на коментар