Translate

вторник, 29 юли 2014 г.

У нас годишно около 20 хиляди деца се заразяват с остър гастероентерит




В света половин милион деца умират годишно от Ротавирусни гастроентерити, а се хоспитализират над 2 милиона деца, съобщи доц. Атанас Мангъров, началник на детското отделение в Инфекциозна болница.
У нас ежегодно около 20 хиляди деца се заразяват с остър гастероентерит, от които половината са с Ротавирусна инфекция. Заразяването става по орално-фекален и въздушно-капков път и протича при малките деца с остра диария, в повечето случаи налагащо и хоспитализация.
Заболеваемостта се дължи на пет ротавирусни серотипа. Най-добрата профилактика е ваксинацията.На нашия пазар се предлага петвалентна ротавирусна ваксина, която предпазва от тези щамове.Цената на ваксинацията е около 250-300 лв.
 Доц. Мангъров доказа, чрез метода на множествените сравнения, че петвалентната ваксина
в страните, където тя е включена в националната имунизационна програма като задължителна, е изключително ефикасна, намалява броя на хоспитализациите и на посещенията в спешни центрове във всички региони на света до 95 %.
Той даде пример с Финландия, където тригодишно проследяване на резултатите от въвеждането на имунизационна програма е показало, че хоспитализации заради ротавирусни гастроентерити при деца до 3-годишна възраст практически няма.Освен това ваксината намалява и разходите за здравеопазване. След въвеждане на ваксинационна програма с петвалентна ваксина във Финландия, хоспитализации по повод ротавируси при деца до 3 г. почти няма. В САЩ вследствие на програмата годишните разходи свързани с ротавирусни инфекции са намалели с 2/3.
От 5 юни 2009 г., СЗО препоръчва ротавирусната ваксинация да бъде включена във всички национални имунизационни програми. У нас ваксината е само препоръчителна и не се заплаща от НЗОК или МЗ. 
“Здравната каса заплаща по клинична пътека остър гастроентерит  540 лв. на всеки хоспитализиран случай, и като се има предвид броя на хоспитализираните с остър гастроентерит, може лесно да се изчисли, колко пари биха се спестили на държавата. Тук не се включват загубите от времето на родителите, докато те са в отпуск по болест. Цифрите набъбват, ако прибавим и тези пропуснати ползи.”отбеляза доц. Мангъров. Той добави още, че е препоръчително ваксината да се прави на всички деца или поне на 70 % от тях, за да се постигне групов имунитет. 
От компанията MSD, организатор на събитието, съобщиха, че в момента петвалентната ваксина е включена в националния имунизационен календар на България като незадължителна и не се покрива от НЗОК или МЗ. По техни данни от близо 60 000 новородени ежегодно се ваксинират само 1500 бебета.
Работна група е създала национална програма за профилактика на ротавирусните заболявания. В нея се предлага ваксинацията срещу тези вируси да остане незадължителна, но НЗОК да започне да заплаща за нея. Ръководството на МЗ обаче е отхвърлило програмата преди дни.
 -------
Темата за Ротавирусните заболявания беше обсъдена на шестнайсетата среща по проект СИЛА ЗА ЗДРАВЕ на МСД-България.
Ротавирусните инфекции са много разпространени заболявания у нас и по света. Характерно за тях е, че са изключително чести, много заразни и резистентни. Най-често се срещат през студените зимни месеци, но се проявят и през лятото.
Независимо от добрите хигиенни условия на отглеждане при детето и качеството на питейната вода, рискът от инфекция е много голям. Почти всяко дете, независимо в колко развита част на света живее се инфектира до 5-та си година.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар