Translate

сряда, 23 юли 2014 г.

КНСБ иска замразяване на възрастта за пенсия до 2019 г.


Причината е, че от 2000 г., когато бе направена пенсионната реформа, продължителността на живота за мъжете е нараснала с 10 месеца, а за жените с 1 година и 4 месеца.
"Знаете какво се случи с условията за пенсиониране през този период", подчерта президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той визира рязкото увеличение на годините за пенсия от 2000 г. досега и на практика символичния ръст на продължителността на живота.
Димитров обясни, че е съгласен с препоръката на Европейската комисия да се въведе автоматично обвързване на двата компонента, но това трябва да стане едва от 2019 г. А базата да бъде ръстът на годините живот през следващите 4 г. В същото време обаче Димитров за пореден път повтори позицията на синдиката, че през този период трябва да продължи увеличението на стажа с по 4 месеца на година, тъй като това е показателят, от който зависи осигурителният принос на човек.
Президентът на КНСБ намекна, че ако не се реши проблемът с ранното пенсиониране на работещите тежък труд, чиито ранни пенсии от 2015 г. трябва да се поемат от професионалните фондове, ще има протести.
Синдикатът е склонен да подкрепи идеята на професионалните фондове до 2022 г. тази категория хора (първа и втора) да получават една основна пенсия от НОИ на базата на осигурителния си принос в солидарния стълб и допълнителна от професионалните фондове. По сега действащото законодателство от 2015 г. фондовете трябва да им изплащат изцяло ранните пенсии. Проблемът е, че правото за придобиване на тази пенсия е на базата и на стаж отпреди 2000 г., когато парите от осигуровки са отивали изцяло в НОИ. Според Димитров фондовете трябва да поемат изцяло плащанията при пълни 10 години за първа категория труд и 15 г. за втора, т.е. целият стаж при тежки условия да е след 2000 г., когато са създадени фондовете. Дотогава те трябва да изплащат допълнителна пенсия към основната от НОИ.
В момента в парламента отлежава законопроект на БСП за замразяване условията на пенсиониране за работещите тежък труд до 2017 г. В същото време обаче не се променя условието фондовете да поемат ранните пенсии от 2015 г. Без такава промяна те ще трябва да поемат още от догодина изплащането им, макар да няма достатъчно натрупани средства. Освен това схемата е такава, че възрастта за пенсионирането на миньори, металурзи и др. ще се увеличи автоматично с 6 месеца

Няма коментари:

Публикуване на коментар