Translate

вторник, 29 юли 2014 г.

„Златен прах” - Челопеч 2014-Първи международен фолклорен фестивал




Той ще се от 30 юли до 2 август в местността Корминеш (Средна долчина) в землището на с. Челопеч.
Ансамбли от Грузия, Мексико, Индия и България ще се качат на единствения по рода си покрит амфитеатър. Той епредназначен за над 1000 зрители и е изграден програмата за развитие на селските райони. На официалното откриване ще звучи химнът на Челопеч, създаден по стихове на местният поет Харалампи Харалампиев.
Названието на фестивала е свързано с най-голямото в Европа находище на златни руди. Специално за събитието ръководството на Община Челопеч е поръчало изработването на шампанско „Златен прах”, с добавени 23 каратови златни частици и опаковка имитираща златно кюлче.
Амбициите на организаторите - Община Челопеч и НС на CIOFF България, са да превърнат фестивала в традиционен и всяка година да обогатяват списъка на участниците с ансамбли от далечни и атрактивни култури и етноси, и най-вече да популяризират българското фолклорно изкуство от цялата страна – фолклорни ансамбли, инструментални и неинструментални формации, вокални групи и хорове.
Безспорно една от най-колоритните фолклорни формации в първото издание на фестивала„Златен прах” ще бъде Фолклорна компания Vidanza” от Мексико. Различни,
модерни, прекрачващи границата между традиция и съвремие със свой собствен почерк – това са хореографиите на тази фолклорна група.
Присъстващите ще може да се докоснат и до традициите и културата на щата Мианмар в Индия, с население над 2 мил. Историята на своето изкуство ще нарисуват с участието танцьорите от Thoibi Manipuri Dance and Cultural Research Institute.
Изпълнителите се придружвата от духовният Гуру – Тойби Деви, един от малкото посветени в мистиката на традиционният танц на Манипур.
Запазената марка на „летящите” грузинци от ансамбъл SAMA  са саби и ножове. Танците им са зашеметяващи, а музиката, която ги съпровожда – пленяваща. Нито едно определение не е пресилено, когато се говори за грузински фолклор. Грузинците са единствени, които танцуват на пръсти. В същото време жените съчетават класическа елегантност и собствен чар. Движат се с малки, но бързи стъпки, сякаш се плъзгат по сцената. Най-малкият участник в групата е на 3 години.

ПРОГРАМА

30 юли ( Сряда)

18.30ч. – официално откриване. Участници: Кукерски Клуб „Златното руно“; Индия, Мексико, Огнените, Грузия

31 юли ( Четвъртък )
19.00 ч. начало. Участници: ТС „Българче“,Ансамбъл Народни песни „Струма“ община Струмяни, Ансамбъл „Пирин“

01.08.2014г. (Петък):

18.30ч. – начало. Участници:Мексико, НЧ „Васил Левски“ с.Рударци, Грузия, Частен детски танцов състав „Средногорски полъх“ Ихтиман, Индия, Вокална група „Златина“ гр. Златица

02.08.2014г. – (събота):
10.00ч. – 16.00ч. - Четвърти национален преглед на фолклорните ансамбли CIOFF
18.30  начало.  Грузия,  ФА „ Средногорска жарава“ Панагюрище, Женски хор „Средногорски звън“ Челопеч, Индия, Мексико, КК „ Златните мечки“ Челопеч.
Тържествено закриване на фестивала и заря
Жители от околните селища и гости ще се наслаждават на танцовите умения на съставите и феерията от звуци и багри, характерни за техните екзотични държави.
Официално откриване - 30 юли от 18,30 часа.  Вход свободен!

Няма коментари:

Публикуване на коментар