Translate

вторник, 1 юли 2014 г.

България е приложила само 16% от препоръките на Европейската комисия



за периода 2011-2012 г. и не е спазила 54% от тях. Това показва проучване на
Европарламента, цитирано от сайта „ИЮ Актив".
Изследването разглежда предложените препоръки в три основни области: фискална политика, макроикономически дисбаланси и политики, свързани с трудовия пазар и финансовата стабилност.
От документа става ясно, че държавите членки масово не спазват икономическите съвети на Брюксел. Средният процент на изпълнение за целия съюз е 18. Държавите членки не са приложили средно 43% от правилата, на които сами са се съгласили.
Сред препоръките, които България не е изпълнила, са за по-добро качество на публичните разходи в сферата на здравеопазването и образованието. В същата графа са и някои мерки за борба със сивата икономика, подобряване на пенсионната система и усвояване на евросредства за автомобилния и железопътния транспорт.
Според доклада София не е изпълнила и съветите за засилване на независимостта на правосъдната система, въвеждането на електронното правителство и достъпа на възрастни хора и деца до социални услуги.
България старателно е спазила съветите на Брюксел за поддържане на стабилна фискална политика. Подобрено е обучението на учителите и е улеснен достъпът до образование на групи в неравностойно положение.
Най-прилежната страна в Евросъюза се оказва Испания, която е с 35% изпълнени препоръки. На противоположния полюс е Словения с 64% неприложени съвети.

Няма коментари:

Публикуване на коментар