Translate

понеделник, 30 юни 2014 г.

Влажни зони и заливни територии по Дунав ще бъдат възстановени с ново, мащабно партньорство между WWF и Coca-Cola



Фондация “Coca-Cola” ще финансира дейности в шест държави – Австрия, Унгария, Хърватия, Сърбия, Румъния и България – за седем години. Целта е да се увеличи капацитета на река
Дунав с 12 милиона m3 – колкото вода има в 4800 олимпийски басейна и да възстанови влажни зони в размер на над 7422 футболни игрища до 2020 г.
Река Дунав, която е най-дългата река в Европейския съюз, е загубила 80% от заливните си
територии и влажни зони през последните 150 години. Най-много проблеми създават дигите, извличането на инертни материали от реката и язовирите, изградени заради водни електроцентрали, корабоплаване и за контрол на наводненията.
Резултатите са много и широко разпространени – от намаляване на рибните популации до разваляне на качеството на водата и влажните зони, които са изключително важни за биоразнообразието и предпазват от наводнения.
През тези седем години ще бъдат премахвани диги и язовири, за да се свържат някогашни заливни територии с реката и да се подобри способността на крайречните области да поемат високите води на реката.
„Заеднo – WWF и Coca-Cola – и местните власти, и организации в страните по река Дунав, ще опазим и възстановим важните влажни зони и заливни територии за природата и хората“, пояснява Андреас Бекман, директор на Дунавско-Карпатската програма на WWF. “В същото време ще започнем регионално движение за възстановяване и опазване на  влажните зони, както и за добро стопанисване на водните ресурси“, допълва той.
„Това е най-голямата програма на фондация “Coca-Cola” в Европа“, заяви Улрике Шапиро, директор на отдел общност и околна среда на Coca-Cola. “Работим с WWF от 2007 г., за да опазим водните ресурси, които не са неограничен ресурс. Затова полагаме непрекъснати усилия за ефективното използване на водата, работим с WWF и си поставяме амбициозни цели в световен мащаб“, каза още тя.
В международния ден на Дунав -29-ти юни, WWF и Coca-Cola, започват Дунавско турне, което тръгва от Сърбия. То ще демонстрира колко са важни влажните  зони и заливните територии за здравето на хората и природата. С интересни и образователни игри и информационни материали, турнето ще премине през 25 града в Австрия, България, Хърватия, Унгария, Румъния и Сърбия до края на лятото на 2015 г.

Къде и какво ще бъде възстановено през следващите седем години:
България
Възстановителните дейност в България ще се случат около „Зелен коридор Долен Дунав“, един от най-амбициозните проекти за опазване и укрепване на влажни зони в Европа, който е подкрепен от министри на околната среда на четири държави. Шест застрашени вида риби в българската част на Дунав и притоците ще бъдат опазвани по-добре, чрез възстановяване на 30 км речни местообитания. Освен това са предвидени и целенасочени консервационни дейности като например зарибявания.
Ще бъде подобрена и способността на реката да се пречиства водата си. Други проекти за влажни зони в България ще подобрят естествената среда, ще увеличат устойчивата употреба на земя и икономическото развитие на региона.
Хърватия
В Хърватия възстановителните дейности ще се случат около река Драва, което е част от бъдещия международен биосферен резерват Мура-Драва-Дунав. Тази област известна като „Амазонката на Европа“ и се простира от Австрия през Словения, Унгария, Хърватия и Сърбия. По поречието на река Драва ще бъдат възстановени или изградени наново пет притока, за да се подобри речната динамика и естествената среда, като в същото време се намали риска от наводнения и да се създадат условия за екотуризъм и почивка.
Освен това, в трансграничен проект, воден от Унгария, ще бъде укрепено речното езеро Барч-Олд-Драва, което е било най-дългият меандър и естествено крайречно езеро от лявата страна на реката. Проектът ще демонстрира как със сравнително прости и икономически ефективни методи ще се подобри екологичното състояние на влажните зони и гори, като в същото време ще се създадат условия за развитието на екологичен
туризъм.
Унгария
Унгария ще фокусира действията си около някогашния меандър Барч-Олд-Драва, в
сътрудничество с Хърватия. Това е част от бъдещия международен биосферен резерват Мура-Драва-Дунав.
Тази област известна като „Амазонката на Европа“ и се простира от Австрия през Словения, Унгария, Хърватия и Сърбия. Възстановяването на Барч-Олд-Драва ще демонстрира как със сравнително прости и икономически ефективни методи ще се подобри екологичното състояние на влажните зони и гори, като в  същото време ще се създадат условия за развитието на екологичен туризъм.
Румъния
В Румъния ще се работи в района на рибната ферма Гърла Маре, по „Зелен коридор Долен Дунав“, който е един от най-амбициозните проекти за защита и укрепване на влажните зони и е подкрепен от министрите на околната среда на четири държави. Трансформираните влажни зони на рибната ферма ще бъдат свързани с естествения пулсиращ заливен цикъл на река Дунав. Освен екологичните ползи от възстановяването на заливните територии, ще се открият и възможности за  хората, както за предпазване  от наводнения така и за устойчиво използване на земята за паша или отглеждане на пчели.
Резултатът ще бъде връщането в или запазването за природата на от 5 млн. м3 вода (или обемът на 2000 олимпийски басейна). Други проекти за възстановяване на влажни зони в Румъния ще подобрят естествената среда, ще намалят риска от наводнения, ще увеличат устойчивата употреба на земя и икономическото развитие на региона.
Сърбия
В Сърбия ще бъде възстановено крайречното езеро Бестремент, което е около заливните територии на Дунав, част от международния биосферен резерват Мура-Драва-Дунав. Укрепването ще подобри водния режим през цялата година и ще създаде възможност за развитие на екотуризъм.
Австрия
Езерото Нойзидлер зее в Австрия е уникална естествена среда, близо до която е
фабриката на Coca-Cola в Еделщал. Проектът ще опази едно от последните солени езера, чрез изграждането на бентове. Очаква се така да бъдат възстановени 650 000 до 1 млн. м3 вода. Консервационните дейности ще имат положителен ефект и върху местния туризъм и земеделие.
Основана през 1961 г., международната природозащитна организация WWF [Ве-Ве-Еф] развива дейности в над 100 държави с помощта на 4000 служители и над 5 милиона доброволци. WWF работи за подобряване на състоянието на околната среда, за да може хората да живеят в хармония с природата. В България WWF се занимава със защитените територии и местообитанията от европейско значение в мрежата Натура 2000, горите и сладководните екосистеми, устойчивото развитие на селските райони, промените в климата.



Няма коментари:

Публикуване на коментар