Translate

понеделник, 30 юни 2014 г.

Нови болници се разкриват с дипломи на лекари "мъртви души"-точат НЗОК


Съобщи д-р Димитър Шишков, завеждащ Урологичното отделение в МБАЛ "Пловдив" и председател на "България за гражданите" на пресконференция на регионалното ръководство нa Реформаторския блок в Пловдив, цитиран от БТА.

В някои от случаите болници се регистрират, получават разрешително да извършват дейност, с дипломи на лекари „мъртви души”,, които работят в чужбина. За „дарителството” те получават съответно от 500 до 900 лв. месечно. По този начин се източва НЗОК, като пари от тези здравни заведения се пренасочват към партийни каси, посочи урологът. Той даде конкретен пример с анестезиолог, който работи в Германия вече от две години, но оставил дипломата си в частна клиника, за да може там да бъде открито допълнително отделение.

„Точно тук играят роля дипломите, защото, при проверки от НЗОК, по документи всичко е изрядно, но физически хората ги няма в болницата. Без тази диплома, тази болница няма да съществува, а съответно към нея няма да текат и пари по клинични пътеки”, разясни той и припомни, че. 45 болници в Пловдив имат договори със Здравната каса.

Д-р Шишков и допълни, че след като дал за пример тази болница, лично е бил заплашен по телефона от нейния директор и е била образувана преписка в прокуратурата.

Според него решението включва няколко правила-първото сред които е ликвидиране на „мъртвите души” в здравеопазването, ликвидиране на клиничните пътеки и час по-скоро въвеждане на стриктно разписана и строго съблюдавана здравна карта, която е готова, но не е въведена, тъй като това обслужва партийните централи.

Проблемът с лекарите фантоми не е от вчера. Има болници, които наистина назначават хората фиктивно заради дипломата със специалност, каквито изисквания има МЗ , за да даде разрешение за дейност, коментира председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов. Той обясни, че нееднократно са напомняли на НЗОК да проверява дали лекарите действително работят на посоченото място не по ЕГН-то, датата на раждане и адреса, а по УИН кода, който дава по-пълна информация за лицето.

Няма коментари:

Публикуване на коментар