Translate

вторник, 3 юни 2014 г.

Астматик гладува без пукнат лев заради липсата на белодробен ТЕЛК в Бургас



Мизерия и глад измъчват 45-годишния Иван Вичев от сунгурларското село Прилеп, след като месеци наред напразно очаква структурирането на белодробен ТЕЛК в Бургас, който да му одобри документите и да получава социална пенсия.

Повече от половин година мъжът затъва в дългове, разчита единствено на доброто сърце на близките си и съседите, предава "Флагман".В тесния му дом в селото лъха на немотия, а отскоро му е спряна и водата, няма телефон и елементарни условия за живот. Токът в малкото апартаментче е платен с пари от мизерната пенсия на баща му, който получава месечно сумата от 188 лева. За Иван вече положението е нетърпимо. „Той има белодробно заболяване още от дете и поради тази причина не е успял да натрупа трудов стаж, но има сръчни ръце, отдава му се техниката”, казаха негови съселяни. Получава пристъпи на задух и не може да се претоварва, затова животът му се е крепял на социалната пенсия, която е получавал в размер на 115 лева. „Може да ви изглеждат малко, но аз успявах да си покривам поне елементарните нужди за храна”, каза Иван. Тези пари обаче секват заради огромния проблем, който от месеци тормози белодробно болните хора в Бургас – липсата на ТЕЛК.
Сега за Иван е проблем дори да си купи хляб. Той живее сам в селото, семейството му е бедно, брат му работи по социална програма към кметството. Самият Иван е искал многократно да започне каквато и да била работа по тези програми, но сложната процедура с документи не са му дали право. „Моля ви, помогнете ми. Търся си работа, защото искам да продължа да живея. Страдам от астма отдавна и не бива да се натоварвам, но мога да работя като охрана, портиер, приемам да върша и надомна работа. Съгласен съм да пътувам и до Бургас, Карнобат, Айтос, за да мога да имам някаква заплата”, каза Иван. Той се надява, че с помощта на медиите ще открие работодател, който да го наеме на работа, за да има шанс да живее нормално.

Няма коментари:

Публикуване на коментар