Translate

вторник, 3 юни 2014 г.

Новозавършилите лекари ще могат да работят като ОПЛ



Въпреки несъгласието от страна на НСОПЛБС с пълно единодушие – 18 гласа „за“, депутатите
от парламентарната здравна комисия приеха нормативните промени в Закона за лечебните заведения, необходими за запазване практиките на общопрактикуващите лекари без специалност. С приетите текстове срокът за придобиване на специалност от семейните лекари се удължава с година, а записалите специализация през този период да могат да работят още 5 години, докато придобият специалност. Комисията одобри и възможността новозавършили лекари да могат да откриват джипи практики веднага след дипломирането си, където има незаети места, при условие, че в рамките на година от завършването си ще се зачислят за специализация по ОМ, ако желаят да работят като семейни лекари.
Според председателя на парламентарната здравна комисия д-р Нигяр Джафер не може при сегашната ситуация с липса на лекари младите лекари да се ограничават да работят. „Не може лекар, който няма никакъв опит, да има същите права като тези със специалност. Ние сме категорични – не можем да се съгласим с това“, заяви д-р Виктория Чобанова от НСОПЛБ. Това е специалност със специфични правила на работа и лекарите трябва да са подготвени, за да я упражняват, посочи тя и прогнозира снижаване на качеството на работата на джипитата с приемането на тези текстове. Приетите от комисията проектопромени ще влязат като извънредна точка в дневния ред на Народното събрание.
Осигуреността с общопрактикуващи лекари през 2013 г. е 6,3 на 10 000 души от населението. Най-много лични лекари има в областите Сливен (8,3 на 10 000 души), Плевен (8,1 на 10 000 души), Видин (7,6 на 10 000 души), а най-малко в Разград - 4,1 на 10 000 души от населението, Кърджали - 4,2, и Търговище - 4,7.

Няма коментари:

Публикуване на коментар