Translate

понеделник, 30 юни 2014 г.

Средствата, предвидени за хемодиализа- достатъчни, но липсва ефективна организация и контрол при провеждането й




НЗОК проведе среща с представители на големи български и чуждестранни компании и
фирми, които обезпечават провеждането на хемозиализа у нас, на която бяха обсъдени проблемите, които пречат на нормалната работа на бизнеса в този сектор. Сред присъстващите бяха д-р Карел ван Билдербеек (Dutchmed - Холандия), д-р Хорст Щюел ( B.Braun Medical - Германия) и представители на „Фрезениус“.
Акцентът бе поставен върху качеството на диализата в страната, тъй като неефективно проведената диализа означава още диализи за пациента и допълнително лечение заради настъпилите усложнения, както и значително намаляване на качеството и продължителността на живота му. Лоша материална база, некачествени консумативи, недобре подбрани медикаменти и неточни контролни изследвания са сред причините хората, които имат нужда от диализа, да предпочитат частните центрове, в които получават по-качествена медицинска помощ в сравнение с диализните центрове в държавните болници. Като първа стъпка, ще бъде направен анализ на пациентите, нуждаещи се от диализа, преминали през държавните или частните центрове. Анализът ще даде реална представа за това къде предпочитат те да провеждат процедурата и ще доведе до по-справедливо преразпределение на средствата, предвидени за целта, заяви д-р Румяна Тодорова, управител на НЗОК.
Критерият най-ниска цена при провеждане на процедури по Закона за обществените поръчки (ЗОП) не винаги води до добър резултат, защото поръчките се печелят от консумативи с много ниско качество. Същото е валидно и за медицинските изделия. Необходимо е да се въведе и изискването контролните изследвания да бъдат извършвани само в референтни лаборатории. Да се търси качествена услуга на най-добра цена. НЗОК да сключва договор само с тези диализни центрове, които отговарят на критериите за качество бе предложението на представителите на бизнеса, участвали в срещата.
Законови промени, които ще дадат равен старт на частните диализни центрове с тези, които функционират в държавните болници, и промяна на медицинския стандарт за диализа бяха предложенията, около които се обединиха участниците в срещата. Сега в стандартите се залагат предимно количествени, а не качествени критерии. Необходимо е да се търси добрият краен резултат, като касата да има възможност да заплаща за качествени услуги. Участниците в срещата бяха категорични, че застават зад всяка инициатива на НЗОК да бъде намерен механизъм с ясни критерии за контрол, чрез който да може да се следи качеството на услугата.
Средствата, предвидени за хемодиализа, са достатъчни, подчертаха представителите на чуждестранния бизнес, но липсва ефективна организация и контрол при провеждането й. Получените средства за извършени хемодиализни процедури следва да се ползват само за тази дейност, а не да се разпределят от болничните директори за други цели.

Няма коментари:

Публикуване на коментар