Translate

сряда, 14 май 2014 г.

Наука, технологии и изкуство под един покрив



Стартът на Софийския фестивал на науката бе даден от Ириней Константинов, директор на Театър София, акад. Дамян Дамянов, заместник-председателят на БАН, Тодор Воденичаров, ръководител сектор Здравеопазване на Siemens България, Сърбия и Черна гора и Любов Костова, директор на Британския съвет.
„Живеем във време на изключителни научни постижения. Само за последните няколко години видяхме развитието на портативните компютри, кацнахме на Луната и разработихме технология, която създава живи организми в лаборатория“, каза световноизвестният професорът по "Наука и общество" в Импириъл Колидж, Лондон и създател на сериите на Би Би Си "Човешкото тяло" и "Суперчовек" в презентацията си за напредъка в изследването и
манипулирането на гените.
Академик Дамянов сподели, че в медицината е успял да види изключително интересни и драматични неща и гледа събралата се аудитория с надежда. Воденичаров пък излезе на сцената, пред пред Театър София с уникалния ехограф ACUSON P10™, тежащ едва 500 грама и побиращ се в дланта на човек.
„Представям Ви този апарат, който е уникална иновация и влезе в музея на Siemens за най-иновативни решения на всички времена. Той е малко по-голям от мобилен телефон, което го прави изключително мобилен и лесен за ползване. В Siemens България залагаме на науката и иновациите.Вярваме, че младите хора в България могат да развиват наука и да допринесат за развитието на едно съвременно общество. Бихме се радвали те да бъдат част от Siemens и да допринасят за световното развитие”, каза той.
„Учените са новите герои на нашето време. Познавайки учените на България, зная, че те са хората,които ще изведат България към иновация, защото иновативната страна е проспериращата страна”, допълни Костова.
Освен първото джобно устройство за ултразвукова диагностика ACUSON P10™, столичани ще могат да разгледат съвсем отблизо и настолния имунологичен анализатор SiemensImmulite 1000, който се отличава с компактните си размери, висока надеждност и е изключително подходящ за лаборатории, в които пространството е приоритет.

-----------
Софийският фестивал на науката се провежда за четвърта поредна година. Основан е през 2011г. от Британски съвет и форум „Демокрит”, под патронажа на Министерството на образованието и науката. Събитието е част от Културния календар на София и е в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019г. Софийският фестивал на науката е член на Българска фестивална асоциация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар